Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: A vállalt feladatokat el kell látni!

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.09.29. 07:39

Az elmúlt időszak nehézségei minden város életében változásokat hoztak, így Győrben is jó néhány területen megfontolt döntésekre volt szükség. A háború és az energiaválság hatásairól is beszélt dr. Dézsi Csaba András a csütörtöki polgármesteri viziten, de szólt az ipari park fejlesztéséről és az iskolák átszervezéséről is a Győr+ Rádió stúdiójában.

Hirdetés

Nagyon sok városban gondot okoznak az energiaválság okozta nehézségek, Győrben már tavaly is problémák adódtak a gázszolgáltatóval, amikor az egyoldalúan felbontotta a várossal kötött élő szerződését – ezzel kapcsolatban kérdezték a műsorvezetők a vendégüket.

A jogi lépéseket megtettük, messze vagyunk még a végétől, de az igazság nálunk van, a bíróság is így látta az első per során” – fogalmazott a polgármester, majd kifejtette, milyen okai vannak az energiaválság létrejöttének. “Korábban már a költségvetést is úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük, hogy a gáz ára folyamatosan megy majd felfelé. Ezt a költségvetést kell tartania mindenkinek, összehívtam az intézmények vezetőit is, keretekben gondolkozunk, mindenki csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér. Vannak a városban kötelező, vállalt feladatok, ezeket el kell látni, ilyenek például az óvodák, bölcsődék üzemeltetése, vagy éppen a közétkeztetés, ez is 1 milliárd forintot jelent éves szinten, de mondhatnám a tömegközlekedést is, aminek a költségei ugyancsak folyamatosan kúsznak felfelé– hangsúlyozta a városvezető, majd kiemelte, több szinten folynak a munkák, számos nehézséggel kellett és kell szembenéznie mióta polgármester. “Úgy tűnik ezt szánta nekem a sors, de a munkának egy titka van, csinálni kell!”

Nem a népszerűség a fontos hanem, hogy megmentse a várost – fogalmazott egy korábbi interjúban dr. Dézsi, erre a kijelentésére is reagált a viziten. “Katasztrófamedicinának hívják ezt a gyógyászatban, ott is az az elsődleges, hogy életben maradjon a beteg. Hogy meddig tart a háború azt nem tudjuk, de az biztos, hogy addig a válság sem fog megszűnni. Át kell gondolni a működési rendszerünket. Olyan alternatív energiákat kell beépíteni, amire korábban nem volt szükség vagy lehetőség” – ismertette a polgármester. A városvezető szerint reagálni kell a kihívásokra, a legfontosabb továbbra is a munkahelyek megtartása, átcsoportosításokkal igyekeznek mindenkinek segíteni majd, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

A szakképzési centrum által közölt iskolai átszervezéséről is szólt dr. Dézsi Csaba András. Az iskolák állami üzemeltetésben vannak, a szakképzési centrum koordinálásában, így ezekbe a dolgokba tulajdonképpen nincs beleszólásunk. Természetesen értesítettek bennünket az átszervezésről, de ha szükséges, akkor sajnos valóban meg kell hozni ezeket az intézkedéseket. Korábban elkezdtünk egy vizsgálatot, hogy milyen alternatív energiákat tudunk mozgósítani, például a geotermikus energiát, ami adott esetben az iskolák fűtését is segítené, vagy akár egy napelempark is szóba jöhet, de ez sem biztos, hogy megoldás lehet, ezt most vizsgálják a szakemberek” – ismertette a város első embere.

Az ipari park bővítése is számos kérdést vetett fel a városban, a győrszentivániak ügyével kapcsolatban is megfogalmazta véleményét dr. Dézsi. “Győr azért fejlődik dinamikusan, mert iparváros, erre épül a gazdasága. Mi attól vagyunk azok, akik vagyunk, mert töretlenül fejlődik az iparunk. Az ipari park létrehozása rendkívül jó húzás volt az akkori városvezetéstől, de jelen pillanatban a park területe betelt, idén adták el az utolsó telket. Egy felelős városvezetésnek az ipari park fejlesztésében kell gondolkoznia. Sok helyszínt megvizsgáltunk, a szakemberek pedig arra jutottak, hogy a park folytatásaként kell bővíteni a területet, ahogy az az eredeti tervekben is szerepelt– mutatott rá az elképzelésekre a polgármester. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Győrszentivánon kialakult egy aggodalom az ott élőkben. Dr. Dézsi szerint egyesek alaptalanul feszültséget keltenek, befolyásolják a területen élőket, majd olyan állításokat tesznek, melyek valóban ijesztők lehetnek a lakosságnak.

A LED-csereprogram adta a műsor második blokkjának első témáját, hiszen az izzók egy jelentős része már megérkezett városunkba. “Az egységcsomagok összeállítása már zajlik, mindenkinek azt javaslom, hogy regisztráljon, ennyivel is hozzá tudunk járulni az energiamegtakarításhoz. Ez az akció a lakosság és az önkormányzat számára is ingyenes” – árulta el a polgármester. Regisztrálni továbbra is a gyoriled.hu oldalon lehet, a kitöltés nem bonyolult, mint kiderült már sokan éltek a lehetőséggel.

Galéria: Ács Tamás

Környezetvédelemnél maradva a II. Győri Klíma Expo is szóba került. 16 év után ismét létrehoztuk a környezetvédelmi bizottságot és folyamatosan arra törekszünk, hogy a győriek egy minél egészségesebb környezetben éljék mindennapjaikat. A klíma expo dr. Szálasy László komoly munkáját dicséri, fantasztikus az a sokszínűség ami a környezetvédelemmel kapcsolatos, szakemberek is részt vesznek majd a rendezvényen, populáris programokat kínál az esemény, így érdemes lesz családosan, gyerekekkel kilátogatni” – biztatta az érdeklődőket a polgármester.

TV-s szerkesztő: Németh Bolgárka, P. Csapucha Adrienn

Hirdetés