Egészségfejlesztési Iroda

Dohányzásmentesen a száraz novemberben

Illusztráció: Pixabay
Földvári Gabriella
2020.11.19. 10:10

A járványhelyzet miatt most nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséget támogató információs és tájékoztató tevékenységek. Az egészségfejlesztési tartalmak, melyeket a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont (EFI) készített az online térbe költözött, vagy az elektronikus csatornákon jutnak el az érdeklődőkhöz.

A Győri Járási Egészségfejlesztési Irodát és Lelki Egészség Központot két évvel ezelőtt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közös projekt keretében hozta létre, amelynek működése során mintegy 10 ezer emberhez értek el az egészség védelmét célzó ingyenes programjaik. Szeptember végén ugyan lezárult a projekt, de az EFI a fenntartási időszakban is tovább folytatja tevékenységét.

Az online szülésre felkészítő tanfolyamot decemberben is elindítják. A már kisbabát nevelő, gondozó anyukák számára pedig online klubot működtetnek.

A Győr+ Televízió volt az EFI partnere abban, hogy az orvosok, mentálhigiénés szakemberek előadásai közönségre találjanak. Egészséges táplálkozás, lelki egészség megőrzés, a testmozgás népszerűsítése, a szűrővizsgálatok fontossága, a stroke, az emlőrák megelőzése témákban készültek műsorok, melyek megtekinthetők a Győr+ Televízió Yootube csatornáján, és az EFI honlapjáról is letölthetők.

Az iskolások, a szüleik és a pedagógusok számára az EFI az oktatási intézményeken keresztül ad információs anyagokat a gyermekek, a kamaszok hangulat- és viselkedészavaraival kapcsolatos, valamint a lelki egészségüket támogató szolgáltatásokról.

Az EFI a leszokni vágyó dohányosokat is segíti, úgy, hogy online tanácsadás-sorozatot tartanak számukra. A járvány miatt bezártabb hétköznapjainkban felerősödhetnek az alkoholfogyasztáshoz köthető problémák is. A Száraz november mértékletességi kihívás lényege az alkoholos italok fogyasztásának elhagyása.

Az EFI a dohányzási szokásokkal, nikotin függőséggel és az alkoholfogyasztással kapcsolatban két online kérdőívet készített, melyek sokat elmondanak az addiktív szerekhez való viszonyunkról, és kitöltésével a leszokást segítő információkhoz is hozzájuthatunk. Az alkoholfogyasztási szokásokat felmérő kérdőíven alkohol-problémával küzdők hozzátartozóinak válaszaira is számítanak.

Az online kérdőívek és az Egészségfejlesztési Iroda további információi, programjai www.petz.gyor.hu/efi. honlapon érhetők el. A programokra jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr |