Díjátadó a pénzügyminiszterrel: Győr a magyar gazdaság húzóereje

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.05.22. 21:58

Második alkalommal adták át a Baross Gábor Győr Gazdaságáért Díjat szerdán a Zsinagógában. A Szeles Szabolcs alpolgármester ötlete nyomán, dr. Dézsi Csaba András polgármester támogatásával létrejött kitüntetést 2024-ben az Alcufer Kft. és a Ceres Zrt. érdemelte ki, a vállalatok vezetői örömmel vették át az elismerést. Az ünnepi eseményen Varga Mihály is részt vett, a pénzügyminiszter úgy fogalmazott, Győr a magyar gazdaság húzóereje, a díj kapcsán pedig kijelentette: példamutató ami a a városban megszületett, hiszen fontos, hogy legyenek példaképek.

A tavaly alapított, Győr gazdaságában fontos szerepet betöltő vállalatok elismerése országosan is példaértékű lehet – a többi között ez is elhangzott az ünnepi köntösbe öltözött Zsinagógában, ahol a színvonalas zenei produkciók mellett, Gyulai Attila különleges képzőművészeti performansza színesítette az estet. A tehetséges alkotó ugyanis a meghívott vendégek előtt, a kifeszített vásznon fejjel lefelé fordítva festette meg Baross Gábor arcképét. Annak a Baross Gábornak a portréját, akiről 2023-ban a díjat is elnevezték.

„Fantasztikus megtiszteltetés, hogy itt állhatok Önök előtt. Tavaly alapítottuk ezt a díjat, mégpedig azért, mert amikor polgármester lettem át kellett gondolnunk Győr jövőjét. Erkölcsi válságban volt akkor a város, majd kitört egy világjárvány, jött a pandémia és kitört a háború. Köszönöm, hogy állták ezt a próbát, hisz a gazdaságunk fennmaradt, tovább fejlődött.

Győr több mint 100 éve ipari város, melynek bőségét nagy részben az Önök által biztosított munkahelyek adják” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András, aki felidézte a rendszerváltás utáni időszakot is, a jólétet és az utána következő nehézségeket. „Orvosként tapasztaltam, hogy a világjárvány nagy kihívásokat állított elénk, városvezetőként pedig büszkén mondhatom, hogy gazdaság tekintetében Önök nagy segítőink voltak. Köszönöm a pénzügyminiszter úr és a kormányzat támogatását, azt a 10 milliárd forintot is, amelyet az ipari park 2 kialakítására nyújtottak, mely a következő évtizedekben meghatározza a város jólétét és biztonságát– ismertette dr. Dézsi, rámutatva, hogy idáig egy lábon állt Győr ipara, de a jövőben az új cégek letelepedésével más területek is fókuszba kerülhetnek.

„Köszönöm miniszter úrnak azt a támogatást is, melyet a kormányzat a Modern Városok Program kapcsán adott Győrnek. Jólét, szeretet, béke és biztonság van a városban. Ezt szeretnénk megőrizni, ehhez kérjük az Önök közreműködését. Hosszú azon vállalkozások sora, akik megérdemelnék ezt a díjat, de ezt az elismerést korábban nem tartották fontosnak, ezúton is köszönöm Szeles Szabolcs alpolgármester úrnak, hogy felhívta ezen kitüntetés megalapítására a figyelmemet” – zárta beszédét a város első embere.

A díj megálmodója úgy fogalmazott a szerdai ünnepségen, hogy Győr az oktatás, a tudomány, a kultúra mellett az ipar fellegvára is, így nem volt kérdés, hogy el kell ismerni azok munkáját, akik kiemelkedően teljesítenek a gazdasági életben. Különösen nagy hangsúlyt kapott a kitüntetés egy olyan vészterhes időszakban, amit átéltünk az elmúlt években.

„Komoly döntéseket kellett meghozunk, hogy a gazdasági működés biztosított legyen, hiszen ha a gazdaság működik, ha munka van, akkor minden van. Evidencia, hogy Baross Gábor érdemes volt arra, hogy róla nevezzük el ezt a díjat. Életével és tevékenységével számos olyan dolgot hagyott maga mögött, mellyel a várost kiemelkedő gazdasági pályára emelte, ugyan ezt tette vasminiszterként is. Elképesztő milyen tudásvágy és tenni akarás hajtotta. Erős akaratát mindenen keresztül vitte” – beszélt elismerően a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés alapítójáról Szeles Szabolcs.

A díjátadó gálán természetesen Varga Mihály is köszöntötte a megjelenteket. A pénzügyminiszter elismerte Győr gazdaságban betöltött kiemelkedő szerepét, mint mondta: mindig öröm a városba látogatni, hiszen olyan erőközpontja az országnak, mely mindig kitüntetett figyelmet kap.

„Azt kívánom folytatódjon az a munka amit elkezdtünk, ahogy polgármester úr is elmondta, tervek és elképzelések vannak szép számmal. Nehéz időszakot élünk, de ilyenkor érdemes tervezni, hogy azok a tervek, melyek a fiókban hevernek meg tudjanak valósulni, amikor elérkezik a megfelelő idő. A díj önmagában kifejezi, hogy egy város mennyire tiszteli a területén működő vállalkozásait. Példamutató ami Győrött megszületett, hiszen nemcsak az a fontos, hogy milyen díjat adunk át, hanem az is, hogy legyenek példaképeink – emelte ki beszédében Varga Mihály.

A politikus úgy véli fontos továbbá az is, hogy a díjazó közösség és a díjazottak között milyen viszonyrendszer alakul ki. „Itt egy olyan összekapcsolódás érzékelhető, ami mindenképpen kiemelkedő. Amikor közösségekről beszélünk, akkor közös célokról is beszélünk. Győr a magyar gazdaság húzóerejévé vált. A vármegyében 1,7%-ra esett vissza a munkanélküliség, Győrben és környékén aki akar, az el tud helyezkedni. A város és a térség mindig is zászlóshajó volt, a magyar gazdaság ilyen erőközpontokra épül. Ezek nélkül aligha juthattunk volna el oda, hogy 2019-re olyan alapokat tudtunk teremteni, melyek segítségével a nehézségeken saját erőnkből juthattunk túl” – mutatott rá az eredményekre a politikus.

A pénzügyminiszter elárulta, hogy a feladat most az, hogy új lendületet vegyen a hazai gazdaság. „2025-ben dobogósok lehetünk Európában a növekedés tekintetében. Magyarországon nagy fegyvertény, hogy nem jelent problémát elhelyezkedni. 4,7 millió magyar munkahelyet tudtunk megőrizni az elmúlt négy esztendő során” – tette hozzá.

Varga Mihály végezetül vázolta a jövőbeli elképzeléseket is, mint mondta, Magyarország körforgásos gazdaságra szeretne átállni, ami az energiahatékonyságra fókuszál, növelve az újrahasznosítást, csökkentve az energiafelhasználást. „Az elmúlt években bebizonyítottuk, hogy hazánk képes az extenzív növekedésre, most bizonyítanunk kell, hogy nem csak gyártani tudunk bizonyos dolgokat, hanem azokat tovább is tudjuk fejleszteni. Folytassák ezt a munkát, a magyar kormány ebben eddig is partner volt és az is kíván maradni” – zárta beszédét a pénzügyminiszter.

2024-ben a Baross Gábor Győr Gazdaságáért Díjat az Alcufer Kft. és a Ceres Zrt. érdemelte ki.

Az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. közel harmincöt éves, a magyar hulladékipar egyik legjelentősebb és legeredményesebb vállalkozásaként végzett magas színvonalú környezettudatos munkája, továbbá Győr város sport, és kulturális életét évtizedek óta elkötelezetten támogató lokálpatrióta mecénási tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.

„Megható pillanat az amikor abban a városban kap egy vállalat díjat, ahol a bölcsője van, ahonnan elindult. Ezt már egy alkalommal átélhettük, tavaly éppen pénzügyminiszter úrtól vehettük át a Magyar Gazdaságért Díjat. Édesapánk 90-ben alapította ezt a vállalkozást, neki is köszönöm és testvéremnek is, akivel közösen irányítjuk a céget, de köszönöm annak a 850 munkatársunknak is, akik nap mint tesznek sikereinkért. A zöld gazdaság kulcsfontosságú, cégünk országos szinten tevékenykedik ebben a szektorban, nagyvállalati státuszban kell helytállnunk. Bízom benne, hogy a cégben dolgozó harmadik generáció is tovább halad azon az úton, amin elindultunk” – fogalmazott Horváth Ferenc a cég ügyvezetője.

A CERES Zrt. a magyar sütőipari piac meghatározó szereplőjeként és Győr élelmiszeriparában betöltött kimagasló szerepvállalásáért, innovatív termékek kifejlesztésében és előállításában, valamint a hazai agrárium versenyképességének fenntartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

A társaság részéről Mikos István mondott köszönetet. „Nagy megtiszteltetés, hogy élelmiszeripari vállalatként egy olyan térségben kaphatjuk ezt a díjat, ahol főként az autóipar dominál. Az innovációnknak köszönhetően, immáron 70 éve nem csak a városban vagyunk jelen, hanem országszerte ismerik termékeinket.

A kitüntetésünk jelzi azt is, hogy Győr elkötelezett annak érdekében, hogy több lábon álljon. Minden nap kenyeret biztosítunk az ország egész területén, reméljük a fejlesztéseink által ez a következő 70 évben, és még tovább is így lesz” – árulta el a vállalati igazgató.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid