Diákok alkotásai a költő zseniről: Petőfi máskép(p)

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.04.26. 17:14

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdetett a Prohászka Iskola, a Szent László Látogatóközpont és a Győri Egyházmegye a katolikus iskolák diákjainak. A zsűrizett pályaművekből ma délután kiállítás nyílt a Triangulum Galériában.

A tárlatot Pezenhofferné Molnár Edina iskolaigazgató köszöntője után dr. Cseh Sándor, a látogatóközpont igazgatója nyitotta meg.

„Petőfi sorait azért olvassuk újra és újra, hogy minél jobban megismerjük őt. Ő a mi géniuszunk, s ha a műveit megértjük, közelebb jutunk ahhoz az értékrendszerhez, amely a teremtett világot jellemzi. Petőfinek kultusza van, s a közgondolkodás hozzá köti a hazáról, a nemzetről, az emberiségről, a szabadságról, a szerelemről, a szülők szeretetéről kialakított érzelmeinket. Gyermekkorában gyakran költöztek, ezért tíz iskolába járt, fiatalkori vándorútjai során hatezer kilométert tett meg szekéren és gyalog. Eljutott Székelyföldtől Pozsonyig, járt Győrben is, a Tejfölös közben szállt meg. Bejárta az országot és óriási életművet alkotott. Első költeménye 1842-ben jelent meg, s az 1849-ben bekövetkező haláláig 850 verset írt. Ezenkívül regényt, elbeszélő költeményt és közel ezer cikket írt, valamint lapokat szerkesztett. A János vitézt hat nap alatt írta. Kimagasló munkabírás és teljesítmény jellemezte, a népiességet és a műveltséget jól össze tudta kapcsolni műveiben.” – hangsúlyozta dr. Cseh Sándor.

A kiállított művek alkotói két korcsoportban versenyezhettek egymással. A felső tagozatosok versillusztrációkat készíthettek, míg a gimnazisták Petőfi máskép(p) címmel alkothattak. A költő arcvonásait a róla készült dagerrotípia, metszetek és festmények alapján jól ismerjük. A pályázóknak másképpen kellett elkészíteni arcképét. Ábrázolhatták az impresszionisták, vagy a kubisták stílusában, felépíthették tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva, vagy épp egy 21. századi Instagram-profilként megjelenítve.

A gyerekek nagy átéléssel és szárnyaló fantáziával oldották meg a feladatot. Az illusztrációk színesen, kreatívan idézik meg a versek világát. Jól tükrözik, hogy az ifjú alkotók valóban megértették, átélték a költő gondolatait. Az arckép újragondolása pedig izgalmas, különleges alkotásokat eredményezett. Találkozhatunk a költő vonásaival fauve és pop art stílusban, de még futurisztikus android formájában is.

A beérkezett félszáz alkotás közül szakértő zsűri – Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és Dr. Pápai Emese művészettörténész a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa – választotta ki a díjazott alkotásokat.

A felsősök közül az első helyezést Győri Luca és Horváth Zselyke, a gimnazisták kategóriájában Szilvágyi Mária és Szitter Julianna érdemelte ki.
A Petőfi máskép(p) című kiállítás ingyenesen megtekinthető április 26. és május 21. között, minden nap 10-től 18 óráig.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Győr | #kiállítás | #Petőfi 200 |