Hirdetés
Eladó vagy kiadó

Csökken a panelek ára, drágulnak az új téglalakások

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.09.27. 11:44

A használt lakások és a panelek ára érzékelhetően csökkent Győrben, az újak azonban az eddiginél is többe kerülnek, főleg a kötelező energetikai előírások miatt – osztotta meg tapasztalatait Búza Tímea, az Édes Otthon ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

A győri ingatlanpiac folyamatai nem mindenben egyeznek az országos, illetve a fővárosi tendenciákkal, tudtuk meg a szakemberektől. Az kiszámítható volt, hogy a használt lakások ára, illetve az eddig jelentősen túlértékelt panelek értéke visszaesik. Ennek a folyamatnak csak a sebessége és a mértéke volt kétséges. Búza Tímea, az Édes Otthon ügyvezetője szerint a használt téglalakások átlagosan öt, a panelek tíz-tizenöt százalékkal lettek olcsóbbak Győrött.

Az új építési ingatlanokra továbbra is nagy az igény, annak ellenére, hogy 2-3 millió forinttal többe kerülnek, mint eddig. Ennek az a fő oka, hogy már a 2021-es energetikai előírások szerint kell megépíteni a társasházakat, melyek fűtéséhez napelemeket, vagy hőszivattyút vagy más megújuló energiaforrást is használni szükséges. Ezek anyagára és beépítési költsége tükröződik az emelkedő vételárban.

Hirdetés

A legdrágábbak az ingatlanok Győrben Nádorvárosban, Szabadhegyen és a belvárosban. Ezekben a városrészekben akár 5-600 ezer forintba is kerülhet egy négyzetméter. A pár éves használt lakásokhoz is nagyjából ugyanekkora összegért juthatnak hozzá a vevők.

Búza Tímea tapasztalatai szerint egyre kedveltebbek az ikerházak Győr közvetlen környékén. A Szigetközben Dunaszegig keresik a telkeket az ikerházak építéséhez, de népszerű Győrújbarát is. Jelenleg talán a legdivatosabb lakóhely Győr közvetlen környékén a Győrszemeréhez is közeli Nagyszentpál. A csokra, a babaváró hitelre és minden kamatkedvezményre kedvezően reagált a piac, hiszen a fiatalok általuk kapnak esélyt az önálló otthonteremtésre, mondták el érdeklődésünkre több ingatlanforgalmazó irodában is.

A vevőkört főleg a 30-tól 50 évig terjedő korosztály alkotja. Jellemzően azok vásárolnak, akiknek már van gyerekük, vagy szerződtek a gyerekvállalásra. Nem ritkaság az a gyakorlat sem, hogy az idősebb emberek értékesítik nagyobb lakásukat, helyette olcsóbbat, kisebbet, öregkori életmódjukhoz jobban alkalmazkodókat választanak. Számukra már nem az alapterület mérete a fontos, hanem inkább az, hogy ne kelljen lépcsőzni, legyen az ingatlanhoz tartozó terasz, vagy legalább közös udvar, ahová jó időben ki tudnak ülni.

Az Otthon Centrum friss, országos tanulmánya azt mutatja: „A piaci trendből egyértelműen kitűnik, hogy a kisebb lakások magasabb fajlagos áron kelnek el, mint a nagyobbak.” Ennek ellenére érzékelhető kereslet mutatkozik a 20 millió forintért kínált lakóingatlanok iránt. Ekkora összegből Budapesten egy 27 négyzetméteres téglalakást vagy egy 38 négyzetméteres panelt lehetett vásárolni a nyár végén. A vidék legnagyobb városaiban a budapestinél kétszer nagyobb lakás is vásárolható ekkora összegért – tartalmazza a Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető által jegyzett tanulmány. Győr azonban ebben példaként nem szerepel, hiszen nálunk magasabbak az árak, mint más vidéki nagyvárosokban.

Budapesten és a megyeszékhelyeken csökkentek az albérletárak, ez a tendencia Győrben nem igazán érvényesül. Nálunk a paneleket 90-100 ezer forintért lehet kiadni havonta, a kisebb téglalakást 100-120 ezerért. Egy 65 négyzetméteres téglalakás bérleti díja pedig 120 és 150 ezer között mozog, attól függően, hogy berendezett vagy bútor nélküli.

A garázsok évek óta igen keresettek a kisalföldi megyeszékhelyen, mert kifejezetten jó befektetésnek számítanak. Marcalváros II. területén 4-5, a belvárosban 5-6 millióba kerül egy garázs, de ritkán lehet hozzájuk jutni, kevés eladó van belőlük.

Kapcsolódó témák: #Győr | #ingatlanpiac |
likeold
a fb oldalunkat