Hirdetés
Extra csípős kihívás

Chili evő versenyt rendeztek Győrben

Szigeti Sándor
2021.12.01. 17:21

Chili evő versenyt rendeztek az egyik győri pubban a hétvégén. A vakmerő nevezők a világ legerősebb paprikáival szálltak szembe.

Hirdetés

Győrben és a város környékén egyre népszerűbbek a különleges, extra erős paprikafajták. A megyében több sikeres chili kertészet működik, amelyek saját maguk termesztik és hozzák forgalomba ezeket a méregerős, embert próbáló csemegéket. A győri Shadow Pub a hétvégén harcba hívta azokat a vállalkozó szellemű chili-barátokat, akik szerettek volna farkasszemet nézni és megküzdeni a világ legerősebb terméseivel. A paprikák egy rábacsécsényi kertészetből érkeztek.

Az egyes fajták erősségét világszerte az úgynevezett Scoville-skálán mérik. Egy kevésbé erős, hagyományos magyar csípős paprika Scoville-értéke nagyjából 500 és 1000, a komolyabbaké pedig 1500-2500 egység között mozog.

A szombati győri versenyen az első paprika a Tenessee Teardrop volt, a maga 15.000-es Scovill-értékével. Összesen 8 paprika került terítékre, amelyeket a szervezők csípősségük szerint állították sorrendbe. Mindenki a Tenessee Teardroppal kezdte, majd sorban haladtak a legerősebb felé. Ötödiknek már egy hatszámjegyű kihívó, a 800.000-es Joloika Mustard következett.

A paprikákat nyersen ették a versenyzők, és ki-ki a jól bevált módszere szerint tejjel, sörrel, vagy éppen gyümölcslével próbálta csillapítani egyre erősödő fájdalmát.

A nevezők (írjuk le a nevüket, megérdemlik: Váczi Balázs, Szalay Ábel, Döme Kristóf, Udvardi Norbert és Tóth András) közül végül Szalay Ábel és Váczi Balázs jutott be a döntőbe.

A fináléban aztán utolsó megmérettetésként az extra erős paprikák egyik királya, Carolina Reaper várt a srácokra. A Scovill-skálán is brutális, hétszámjegyű, 1.500.000 (!) Carolina Reaperről úgy tartják, hogy olyan erős, mint egy önvédelmi paprikaspray. Éppen ezért a világ leghíresebb chili versenyein is megkülönböztetett tiszteletnek örvend, és csak a legbátrabbak próbálnak rá.

Ábel és Balázs azonban ezt az utolsó, végső a kihívást is teljesítette. És mivel még ekkor sem dőlt el a verseny kimenetele, úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló összes – fejenként 5 darab – Reapert megeszik… Végül mindketten abszolválták a feladatot, ezzel a nem mindennapi küzdelem kettejük közös győzelmével zárult.

Aki kíváncsi rá, hogyan zajlott a verseny, kattintson IDE!

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #verseny |
Hirdetés