Buteyko Clinic légzés az Idősek Klubjában

Kóka Enikő O. Jakócs Péter
2023.02.08. 13:55

A hosszú, egészséges élet nem csak a jó táplálkozástól vagy a megfelelő mozgástól függ, hanem a légzés is nagyban befolyásolja azt. Az EESZI a helyes légzéstechnikai alapok elsajátítása érdekében tartott foglalkozást a Semmelweis utcai idősek klubjában, február 8-án.

A program keretein belül Nagy Richárd, győri származású személyi edző és légzésinstruktor adott elő az időseknek. A két órát felölelő előadás közben a senior korosztály és a 65 éves kor fölötti résztvevők is bátran kipróbálhatták a bemutatott mozgásformákat és el is sajátíthatták azokat.

„Szeretném felhívni a figyelmet a helyes légzés technikájára és hogy ennek milyen pozitív hatásai vannak a keringési rendszerre, valamint az életvitelünkre. A légzés egy elég tág témakör, de már öt éves kortól be lehet vezetni a különböző légzésgyakorlatokat, amelynek tini, felnőtt és idősebb korban is megvan a jelentősége” – emelte ki Nagy Richárd.

A programon sokan jelentek meg, nagy lelkesedéssel követték az edző instrukcióit és aktívan hozzájárultak a foglalkozáshoz. Nagy Richárd elsősorban a Buteyko Clinic légzésgyakorlatról beszélt, amely lényege, hogy a levegővétel gyakoriságából meg lehet állapítani egy ember jelenlegi állapotát. Elmondta, hogy a megfelelő légzés átlagosan tizenkét-tizenhat levegővételt jelent percenként, efölött, tizennyolc levegővételnél, ha a levegővétel sűrű és szájon át történik, úgynevezett hiperventiláció léphet fel. Nagyon fontos odafigyelni a légzésünkre, hiszen idősebb korosztályban könnyebben előfordulhat a kapkodott levegővétel és ezáltal a rosszullét is. A foglalkozáson elsajátított, koruknak megfelelően összeállított gyakorlatokat otthon is el tudják végezni az idősek, hiszen teljesen biztonságosak.

Kányai Róbert, az EESZI Győr igazgatója elmondta, pár hónappal ezelőtt különböző gyógymódokkal és illatterápiával ismerkedhettek meg az érdeklődők. „Már korábban is tervben volt, hogy idén újraindítjuk a programjainkat és a régi, hagyományos foglalkozások mellett új projektek is a palettára fognak kerülni. Ennek érdekében belső pályázatot írtunk ki a kollégák részére, akik felmérték az idősek igényeit. A felmérések elbírálása alapján fogjuk megszervezni a tavaszi és nyári programokat” – mondta Kányai Róbert.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Az esemény a Győr-újvárosi Szociális Városrehabilitációhoz kapcsolódó társadalmi együttműködést erősítő komplex program keretében valósult meg.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #Győr | #híradó | #idősek otthona | #légzésgyakorlat |