Hirdetés
40 nap az egészségünkért

Bor, csoki, cigaretta – ezekről mondunk le

Fotó: Pixabay
Földvári Gabriella
2021.02.17. 13:56

Elkezdődött a negyven napos nagyböjt, amely hamvazószerdától nagyszombat éjfélig tart. Ezekben a napokban nemcsak testi, de lelki böjtöt is tarthatunk, elcsendesedhetünk, jobban figyelhetünk a belső világunkra.

Hirdetés

A magyar keresztények ezzel készülnek a húsvéti feltámadásra, a böjt Krisztus vezeklését és szenvedését tükrözi. Ilyenkor a keresztény ember nem eszik zsíros ételt, nem fogyaszt húst és nem iszik alkoholt. Nálunk a Kisalföldön a fő böjti étel a bab. Manapság már ritkábban böjtölünk, inkább tavaszi tisztítókúrát tartunk. Ez fontos a testünknek, a lelkünknek, hogy megtisztulva, megújulva, megszépülve vághassuk bele a tavaszba, nyárba.

Régen akár olyan szigorú is lehetett a böjt húsvétig, hogy késő délutánig nem ettek az emberek. Húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

Hirdetés

„Napjainkban nemcsak a hús elhagyásával böjtölhetünk, hanem lemondhatunk például a dohányzásról, az édességről, az alkohol fogyasztásról is. Nagyon egyéni ki hogyan böjtöl. Azt javaslom, hogy ebben az időszakban is étkezzünk rendszeresen, naponta ötször, keveset –
legyen a hangsúly a kis adagokon, mellé pedig fogyasszunk megfelelő
mennyiségű folyadékot”
– hangsúlyozza Bénes-Molnár Réka dietetikus.
A szigorú böjt azonban nem ajánlott krónikus betegségben szenvedőknek, az időseknek, a kismamáknak, a gyerekeknek.

A böjt nem alkalmas gyors, hosszú távú súlyvesztésre, azonban tisztító és az immunrendszert erősítő funkciói jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. A tapasztalatlan böjtölőnek fokozatosan kell eljutnia egy hosszabb böjtig, erőltetni semmit nem szabad, figyelnünk kell testünk jelzéseit. Ilyenkor ajánlott elkerülni a fárasztó tevékenységeket, sokat kell pihenni. Fontos a sok vízfogyasztás is, valamint a vitaminok szedése, hogy fenntartsuk testünk energia szintjét.

Konrád Sándor grafikus
Fotó: Marcali Gábor

„Öt éve böjtöltem először, a húsvét előtti negyven napban. Én nem az ételt vonom meg magamtól, – hiszen így is keveset eszem, elég sovány vagyok – hanem az alkoholt. A hétköznapokban egy fárasztó nap után, vagy az éjszakába nyúló munkáim során gyakorta kibontok egy-egy üveg bort. Én erről a szenvedélyemről mondok le ebben a 40 napban – mondja Konrád Sándor grafikus.

Német Csilla egyetemista szerint elődeink még együtt éltek a természettel és nem csak vallási szokások miatt, de a természet megújulásával az emberek is megújulásra vágytak.

„A természet megújulása rám is igazi motiváló erővel hat, de nem tartom szigorúan a böjti szokásokat. Idén úgy döntöttem, ezekben a napokban kevesebbet eszek, elsősorban salátákat és gyümölcsöt, valamint hagyományosan péntekenként nem fogyasztok húst. A nagy lemondás számomra a csoki, ezt vonom most meg magamtól.”- árulta el Csilla. Ezzel együtt megfogadta, mindennap fut 5 km-t.

„Egész évben figyelünk az étkezésünkre, sokat sétálunk, mégis az utóbbi hónapokban néhány kiló plusz súlyfelesleget szedtünk fel, most azt szeretnénkk leadni a böjti időszakban” – mondta a nyugdíjas Zsigó József és felesége Klára asszony.

Különféle fogyási praktikák után kutakodtak az interneten, de végül úgy döntöttek, szakember segítségét kérik. Így szerdától, 40 napra egy komplett étrendet állítottak össze számukra, amely a fokozatosság elvére épül, figyelembe véve a pár életkori sajátosságait is. „Számunka ez igazi böjt lesz, hiszen tudjuk, hogy az egészségünk érdekében egész éven ezt, vagy hasonló étrendet kellene követnünk.” – hangsúlyozta József.

Dietetikus szakember ingyenes, online csoportos dietetikai tanácsadást tart a testsúlycsökkentésről február 22-én 15 órától. Jelentkezés: efiprogram.gyor@gmail.com.
Kapcsolódó témák: #böjt | #egészség | #életmód | #húsvét |
likeold
a fb oldalunkat