Biztonságpolitikai kihívásokról és honvédelemről az MCC-ben

Németh Boglárka Fotó: Marcali Gábor
2022.11.09. 20:56

A német-magyar védelmi együttműködésekről és a jelen biztonságpoltikai kihívásairól tartottak kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium győri központjában. Hajnik László ezredes, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár és Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai főtanácsadója vitatták meg a főbb kérdéseket, Dobrowiecki Péter, a Magyar-Német Intézet kutatási vezetője moderációjának segítségével, német nyelven. Az előadást egy szinkrontolmács fordította az érdeklődők számára.

Hirdetés

Az MCC csillárterme ezúttal is megtelt, Dr. Fekete Dávid, a Mathias Corvinus Collegium vezetője örömmel fogadta a nagy érdeklődést. “Az elmúlt hetekben is lehetett azt látni, hogy nagyon sokat foglalkozunk azokkal a háborús konfliktusokkal, amelyek a világban dúlnak. Külön probléma, hogy van ezekből egy olyan, ami a szomszédságunkban zajlik és ennek érezzük nap mint nap a hatását. A mai előadáson a Magyar-Német Intézetünk segítségével a magyar-német együttműködést fogjuk körbejárni a honvédelem, a haditechnikai együttműködések területén” – tájékoztatott a vezető. 

A német-magyar védelmi együttműködés az elmúlt években egyre intenzívebbé és szorosabbá vált. Hollandia mellett Magyarország a Bundeswehr legszorosabb partnere, ahogyan azt Christine Lambrecht, német védelmi miniszter is megfogalmazta a magyar védelmi miniszter júniusi berlini látogatásakor. De nem csak a fegyveres erők között vannak szoros kapcsolatok és együttműködések, hanem a német védelmi ipar is kiemelt partnerként választotta Magyarországot. Ebben a szoros együttműködésben mindkét ország együtt néz szembe korunk biztonsági kihívásaival, a NATO és az Európai Unió kötelékeiben.

“Ma a mostani század biztonságpolitikai kihívásairól, az ukrajnai helyzetről és természetesen a magyar-német haderőinek együttműködéséről, valamint a közép-európai általános védelmi eljárásmódokról is beszélni kell. Úgy gondolom, hogy Magyarország, ahogy az a biztonságpolitikai stratégiájában is benne van a NATO tagja, egy erős szövetséges Európában, mindezekkel és a partnerekkel együtt a védelem biztosítható, az ország pedig megvédhető” – hangsúlyozta  Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai főtanácsadója.

Hajnik László arról beszélt, hogy a szomszédban zajló háború kitörésekor a honvédelmi miniszter intézkedett arról, hogy a hadsereg készenlétét emeljék, tehát fokozták a kiképzést a honvédségnél. A készenlét mellett a helyettes államtitkár a szövetségeket is fontosnak tartja. “2016-ban Magyarország indított egy haderő fejlesztési programot, amelynek keretében főleg az európai hadiipart támogatandó európai haditechnikai eszközöket szereztünk be. Ezen belül kifejezetten Németországra koncentrálva, német eszközöket, ez determinálja azt, hogy a következő 30 évben világpolitikai szempontból Németország lesz az a partner, akivel minden területen együtt fogunk működni, kiképzésben is, átvesszük azokat a katonai doktrínákat, amivel a német haderő a harcot vívná” – számolt be a helyettes államtitkár.  

A beszélgetés során a védelmi stratégiákról is szó esett, továbbá arról, hogy bár mindenre fel vannak készülve az országok, a fő cél a béke fenntartása. 

Galéria: Marcali Gábor

Hirdetés