Beindult a Bringa Mustra

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.06.03. 18:14

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Polgárőr Szövetséggel együttműködve közösen baleset-megelőzési kampányt, közlekedési ellenőrzés-sorozatot indított Bringa Mustra címmel. Az akció hétfőn a Dunakapu térről startolt, ahol a szakemberektől tanácsot kérhettek az érdeklődők, átvizsgáltathatták kerékpárjuk műszaki állapotát a térre érkezők, volt bringajelölés, de ügyességi feladatokban is bizonyíthattak a játékos kedvű kerekezők.

A meghirdetett program kezdete után néhány perccel már kígyóztak a sorok a standoknál, ami jelzi azt is, hogy sokan tudatosan szeretnének részesei lenni a forgalomnak. A közlekedési kultúra fejlődését is szolgálja a Bringa Mustra, mely egész évben kontrollálni fogja a biciklizőket.

„A 2024-es baleset-megelőzési irányelv egyik kiemelkedő pontja, hogy a gyalogosokat és a kerékpározókat helyezzük a fókuszba országosan és vármegyénkben is. Tavaly a passzív biztonsági eszközöket ellenőriztük és azokkal kapcsolatban találtunk ki kampányokat, most pedig igyekszünk minél több ötletet szerezni a vétlen közlekedők baleset-megelőzésére.

Reméljük a mai program és az ezt követő rendezvények is azt fogják szolgálni, hogy csökken majd a sérüléses és anyagi káros balesetek száma” – mondta portálunknak Rosta Roland, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési titkára.

A Bringa Mustra nem véletlenül június 3-án indult, ma ünnepeljük ugyanis a a Kerékpárosok Világnapját. A kampány célja nem a büntetés, nem a szankcionálás, hanem, hogy felhívják a kerékpárosok figyelmét a helyes közlekedési magatartásra.

„Cél az is, hogy a Bringa Mustra név hallatán a lakosságban kialakuljon egy nézet, hogy kerékpáros ellenőrzés van, illetve zajlik több esetben vármegyeszerte, közösen a polgárőrökkel, és érezzék, hogy a figyelem fokozottan a kerékpárral, és e-bike-kal közlekedőkön is ott van. Frekventált helyeken fogunk szemlézni egész évben, megnézzük, hogy a kötelező tartozékokkal fel vannak-e szerelve az eszközök, illetve felhívjuk a figyelmet, ha nem megfelelő irányba közlekednek az érintettek. Sajnos még mindig azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a jelzőtáblákat nem veszik figyelembe a bringázók” – ezt már Majorné Bajnok Eszter rendőr őrnagy nyilatkozta a Győr+ Médiának. A Győri Rendőrkapitányság városi baleset megelőzési titkára kifejtette: lámpa elől és hátul mindenképpen legyen a bicajokon, de a fényvisszaverő prizma és a csengő is kötelező.

A polgárőrök is örömmel támogatták az akciót, szoros az együttműködés a hivatalos szervek között.

„Önállóan is sokat foglalkoztunk már hasonló tematikájú programokkal, egyrészt az óvodásoknak és iskolásoknak szervezünk a KRESZ-oktatáshoz köthető rendezvényeket, de nyitunk az idősebb generáció felé is. Reneszánszát éli a kerékpáros közlekedés, de úgy vélem megkoptak az ismeretek, ez pedig problémát és konfliktushelyzeteket okozhat. Nagyszerű a rendőrség mostani kampánya, amibe mi is szerepet vállalunk, így bízunk benne, hogy minket is jobban megismernek és csatlakoznak csapatunkhoz” – ismertette elképzeléseiket Funk József a vármegyei polgárőr szövetség elnöke.

A rendezvény kerékpáros felvonulással zárult, de látványos biciklis bemutatót is láthattak a Dunakapu térre érkezők, és természetesen a Hobbikerékpárosok Országos Klubjának Győri Egyesülete is szívesen fogadta standjánál az érdeklődőket.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid