Az osztrák nagykövetet fogadta a polgármester

Mireider Máté Fotó: Vig Norbert
2023.03.24. 18:09

Dr. Dézsi Csaba András a városházán fogadta dr. Alexander Grubmayrt, Ausztria magyarországi nagykövetét. A találkozón szóba került a gazdaság és a sport, de azok a fontos osztrák kötődések is, amelyek Győr múltját meghatározták.

A győri városházán nem szokatlan jelenség, ha külföldről érkezik vendég. Míg nemrég az Egyesült Arab Emirátusok nagykövetét, Al-Samszi Szaudot fogadta dr. Dézsi Csaba András, március 24-én már az osztrák nagykövet érkezett a polgármesterhez.

A találkozó németül zajlott, dr. Dézsi Csaba András mellett Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek fogadták dr. Alexander Grubmayret, Ausztria magyarországi nagykövetét, a feleségét, dr. Bettinka Finket, valamint Iván György tiszteletbeli konzult. A közel egy órás megbeszélésen a két nép közötti különbségek is szóba kerültek, abban pedig egyetértés alakult ki: a magyarok temperamentumosabbak, határozottabbak, míg az osztrákok általában nyugodtabb emberek, így a közös munkából egy nagyon erős együttműködés születhet.

dr. Alexander Grubmayer és dr. Bettina Fink. Fotó: Vig Norbert

A nagykövet megkérdezte dr. Dézsi Csaba Andrást, hogy polgármesterként milyen célokat tűzött ki maga elé, amikor megválasztották? A városvezető elmondta: amikor ő hivatalba lépett, gyakorlatilag jött a covid, utána pedig a gazdasági- és az energiahordozók válsága, így összetett helyzettel találta szembe magát. „Orvosként kettős szakértelemmel kezelhettem a helyzetet, ez nagyon nagy előnyt jelentett a városnak” – mutatott rá dr. Dézsi Csaba András.

Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos. Fotó: Vig Norbert

A tárgyaláson téma volt a teljes foglalkoztatottság és a győri munkaerőpiaci helyzet, ami kiemelkedően jónak számít az országban, hiszen az országos adatokat nézve is kiemelkedően magas bérek érhetőek el mindenki számára a városban.

A találkozó végén dr. Dézsi Csaba András a Győr+ Médiának elmondta: „Az elmúlt három évben több nagykövet járt Győrben különböző országokból, mint az elmúlt harminc évben. Ennek az az oka, hogy egyrészt Győrt fontosnak tartják, és meg szeretnék ismerni a gazdaságát, az oktatását, a közösségi életet a városban. A városunk híre jó! Másrészt meghirdettem a nyitott városvezetést, ami arról is szól, hogy a helyben lakókkal egy nagyon szoros kommunikációt tartok fent, ugyanakkor nyitottak vagyunk kifelé is – mutatott rá a polgármester. „A testvérvárosaink száma, akikkel valós, élő kapcsolatot tudunk tartani, gyarapodik – ilyen például Csíkszereda, vagy Dunaszerdahely. Ez a nyitottság elterjedt a diplomaták körében is, akik szívesen jönnek Győrbe” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

dr. Dézsi Csaba András. Fotó: Vig Norbert
Kapcsolódó témák: #Dr. Dézsi Csaba András | #nagykövet | #városháza |