Hirdetés
Digitális Témahét

Az internetjogász tanácsai

Fotó: Baracsi Katalin
J. Kovács Andrea
2022.04.07. 11:59

Hetedik alkalommal rendezik meg a Digitális Témahét elnevezésű akciót, mely Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai eseménye. 2016-ban indult útjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére, szakmai partnere a Digitális Jólét program.

Hirdetés

Dr. Baracsi Katalin internetjogász portálunk kérdésére válaszolva elmondta:

„Az egész hétnek az a célja, hogy egy kicsit kilépve a hagyományos iskolai keretekből a digitalizációt egészen más formában népszerűsítsék a pedagógusok, a diákok és a szülők felé is. Így megismerhetnek olyan új technológiákat, mint a robotok, a 3D-nyomtatás, a programozás, hálózatok alakítása.

Hirdetés

Én ezen a héten számos iskolába látogatok el, s mindenhol a tudatos és felelős nethasználat elterjesztése a téma. Arról beszélgetünk ki mit csinál az interneten, milyen közösségi média felületet és miért használ, mik az aktuális trendek? Hogy lehetne ezt jobban csinálni? Mire figyeljünk oda egy képmegosztásakor, mi lehet az oka és miért különleges, ha a tik-tokon ezer feletti követője van valakinek? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy az online térben is úgy viselkedjünk, ahogy az offline térben, vagyis a való életben. A két világ között ilyen szempontból nincsenek különböző szabályok, s a jog eszköze segítség lehet, ha bajba kerültem a világhálón.

Ma, a témahét negyedik napján szeretném felhívni a szülők figyelmét arra, hogy beszélgessenek rendszeresen, őszintén és nyíltan a gyermekükkel az életkoruknak megfelelően. Bizonyosodjanak meg róla, hogy a gyerekek és a fiatalok megértik a veszélyeket, amelyekkel találkozhatnak, és beszéljék meg, hogyan lehet ezek ellen védekezni. Gondolják át, mit osztanak meg magukról és másokról. Ösztönözzék őket a kritikus gondolkodásra az online látottakkal kapcsolatban, hívják fel a figyelmüket arra, hogy nem mindenki az, akinek mondja magát, beszéljenek a szelfik manipulálásáról és az álhírekről, arról, hogy a kortársak milyen hatással lehetnek a viselkedésükre, a kimaradástól való félelemről, az online barátságokról. – hangsúlyozta a Győr+ Médiának dr. Baracsi Katalin.

Kapcsolódó témák: #Győr | #internet | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat