Az egyetemi könyvtár ad otthont a 25. Országos Baba- és Mackókiállításnak

Németh Boglárka Fotó: Marcali Gábor
2022.11.02. 15:29

November 11-én pénteken délután nyílik a 25. Országos Baba-és Mackókiállítás. Rendhagyó módon a Széchenyi István Egyetem Könyvtárában várják a szebbnél szebb babák és a pihe-puha mackók az érdeklődőket- ezt egy sajtótájékoztatón jelentették be szerda délután.

Hirdetés

A kiállítás anyagát 2022-ben is a Magyar Bababarátok Egyesülete által meghirdetett országos verseny pályamunkái adják. A versenyre számos kategóriában neveztek a készítők. Textil, nemez, kerámia-és porcelán, de élethű csecsemőket ábrázoló babák is láthatóak lesznek majd a negyed évszázados tárlaton.

“Az idei évben a XX. század második felének könnyűzenéje az egyik téma a versenyzők számára, a népviseletek kategóriában pedig egy-egy tájegységnek a viselete szokott megjelenni, 2022-ben, azonban a különleges kategória a magyar menyasszonyok nevet viseli. Ez mackókészítési verseny is persze nem csak a babákról szól minden, nagyon különlegesek is vannak ezek közül, de természetesen a hagyományos mackó formák is láthatóak lesznek. Tizenegy kategória lesz idén is, így most is érdemes lesz eljönni és megnézni“- hangsúlyozta Keglovich Ferencné Zita, a Bababarátok Egyesületének elnöke, aki a győri nagyszabású tárlat megálmodója a kezdetektől fogva. 

A kiállított babák egy részét évek óta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum őrzi. “Már évtizedek óta részt vesz a múzeum a kiállítás szervezésében, régebben kísérő rendezvényekkel csatlakoztunk, az utóbbi években azonban a babák őrzőivé váltunk”- számolt be a sajtótájékoztatón Székely Zoltán, a múzeum igazgatója. 

Idén először az egyetem fogadta be a tárlatot. “Nagyon örülünk, hiszen ez ismét egy újabb felület arra, hogy az egyetem kinyissa a kapuit és találkozzon a környezetében lévő fiatalokkal, szülőkkel. Jól illeszkedik mindez az intézmény családbarát kultúrájához és ennek a tevékenységnek a támogatásához. A gyerekek számára is fontos, hogy egészen kicsi korban szokjanak hozzá, hogy a környezetükben egy ilyen intézmény van”- nyilatkozta  Némethné Farkas Kata, az egyetem Felnőttképzési Központjának vezetője. 

A helyszín nem csak amiatt változott, hogy egy tágasabb térbe költözzenek a babák és a mackók.  “A kultúrára kicsit nehezebb idők járnak, úgy gondolom ez köztudott. Ez egy nagyon jó példa arra, hogy miként lehet a forráshiányt és az egyéb hiányosságokat összefogással helyettesíteni. Úgy gondolom, hogy a majd tízezer egyetemi polgár nem direkt célcsoportja a baba kiállításnak, de mivel a könyvtárnak eléggé, ezért olyan extra látogatókat fogunk szerezni, amit a Zichy palota esetében nem tudtunk volna megtenni” – emelte ki Marton László, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. 

A kiállításon a meghívott vendégek babái is bemutatásra kerülnek. A Táti Porcelán Babaklub a Táncdalfesztivál című életképét mutatja be. Emellett a sajnos már elhunyt, de annál nagyobb tiszteletre méltó Wiedra Berzsenyi Mónika textilbaba-készítő gyűjteményének válogatása és gyémántkoszorús mesterek alkotásai is helyet kapnak az Egyetemi Könyvtár inspiráló környezetében. 

A 25. Országos Baba-és Mackókiállítás tehát november 11-én 15:30-kor nyílik az Egyetemi Könyvtárban. A látogatók a tárlatot a szokásokhoz híven ingyenes nézhetik meg ezúttal egy hónapig tehát december 10-ig. Keddtől péntekig 8 és este 19 óra, hétfőnként 10 és 19 óra, míg szombatonként reggel 9 és délután 14 óra között. 

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés