Két gyár, amihez minden győri család kapcsolódik

Az Audi és a Rába kapta a Baross Gábor-díjat

Mireider Máté Fotó: Ács Tamás
2023.10.12. 10:32

Idén tavasszal új városi díj létrehozásáról döntött a közgyűlés. A Baross Gábor – Győr Gazdaságáért-díj a győri Vasminiszternek állít méltó emléket, és annak a magánszemélynek vagy cégnek adományozható, aki a gazdasági életben, vagy gazdasági tevékenységével Győrt szolgálja, a város hírnevét öregbíti. Az első díjátadót szerdán este tartották a Zsinagógában, ahol az Audi Hungaria Zrt., és a Rába Járműipari Holding Nyrt. kapták az elismerést.

„Furcsa, hogy eddig kimaradt a város stabilitását biztosító gazdasági szereplők elismerése, ennek éppen ideje volt. Ez egy mérföldkő a város életében, amely az egyik legerősebb gazdasági lábakon álló városa az országnak” – ezt még a díj megalapításakor, április 20-án mondta dr. Dézsi Csaba András. Az elismerés megítélésére nem kellett sokat várni, hiszen október 11-én egy ünnepélyes est keretében adták át az első díjakat a győri Zsinagógában.

Elsőként Szeles Szabolcs, az önkormányzat költségvetéséért felelős alpolgármestere köszöntötte a díjazottakat. “Győr városa sokunkban úgy élt sokáig, mint egy ipari és egy gazdasági város csak. A jelenkor Győre az oktatás, a kultúra, a sport, a tudományok fellegvára, de sosem szabad elfelednünk, hogy az ipar és a gazdaság fellegvára is” – emelte ki Szeles Szabolcs, aki azt is elmondta: a történelem során a győriek akarnoksága, kitartása tartotta a várost sok tekintetben az ország élén.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere rámutatott: „Győr sikerét és erejét az itt élő emberek szorgalma, tudása és munkája adja. Az itt működő cégek mögött is emberek állnak – azok mögött a gyárak és cégek mögött is, amelyek biztosítják azt, hogy a győriek az átlagnál magasabb életszínvonalon tudjanak élni.” A polgármester azt is kifejtette: „Győr történetében két cég van, amelyhez valamilyen módon minden győri családnak kapcsolódása van. Az egyik a csaknem 130 éves Rába, a Vagongyár, a másik pedig az Audi, amely most ünnepli a 30 éves évfordulóját. A Rába ismét felszálló ágra lépett, és újra jelentős része lehet Győrnek, az Audi pedig 3 évtizede adja a győri ipar gerincét” – indokolta a díjakat a város vezetője.

Az eseményen beszédet mondott Kara Ákos, Győr egyik országgyűlési képviselője is. A képviselő arról beszélt, hogy egyedül lehet elérni célokat és sikereket, de együtt sokkal nagyobb dolgokat teljesíthetünk, Győr pedig azért fejlődhet, mert erős az együttműködés a helyi emberek, a gazdaság, és a kormányzati oldal szereplői között.

Simon Róbert Balázs, Győr másik országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy egy régió akkor tud sikeres lenni, ha ott virágzó gazdaság van, ebből pedig nem csak az adott cégek profitálnak, hanem az ott élő emberek is. Győr pedig meghatározó szerepet játszik Magyarországon gazdasági, kulturális értelemben, és a sport területén is.

Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja a díj átvételekor elmondta: ez a díj összefoglalja az Audi elmúlt 30 évét. „Ebben az időszakban vállalatunk 12 milliárd eurót fektetett be. Az Audi Győrben itthon van” – jelentette ki Les Zoltán.

Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding vezérigazgatója a Rába történelmét elevenítette fel: átélték a 20. század összes viharát. A ’70-es-80-as években 20-25 ezer ember dolgozott a cégnél, jelenleg 1700 dolgozójuk van, de az elmúlt években rengeteg modernizálást hajtottak végre, és 2025-re teljesen megújulhat a cég.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Mireider Máté

Kapcsolódó témák: #Baross Gábor | #díj | #elismerés | #gazdaság | #vállalat |