„Az arrabonás melegszendviccsel tisztelegni is szeretnék a kollégák előtt”

Havassy Anna Katalin Fotó: Marcali Gábor
2023.03.18. 13:29

Győrben fogalommá vált a gombakrémes melegszendvics, amelyet Pető István, Venesz József-díjas mesterszakács alkotott meg és tálalt először. Azóta eltelt vagy 40 év, és az Arrabona Ételbár is bezárt. Viszont lelkes győri vendéglátósok nem hagyják feledni azt az ízt, amelyért oly sokan rajonganak. Tóth László is azt vallja: meg kell őrizni a múltból, ami igazán a miénk.

A gombás melegszendvics pedig már olyannyira győri lett, hogy amikor híre ment az Arrabona Ételbár bezárásának, szinte minden rekordot megdöntött a napi fogyasztása. Viszont Mike Zoltán üzletvezető visszavonthatatlanul meghozta a döntést: egy időre biztos, hogy lekapcsolja a melegszendvics sütőt. Úgy tűnt, a győriek szeretett szendvicsük nélkül maradtak. Ám azóta egyre többször hallani, hogy újabb és újabb vendéglátóhelyek veszik fel az étlapjukra az arrabonás gombás szendvicset.

Tóth Lászlóval beszélgettünk

A Barátság Sportparkban nemrég megnyílt Barátság Büfé kínálatában is megtalálható, a harminckét éve vendéglátással foglalkozó Tóth László pedig őszintén beszélt a Győr+ Média érdeklődésére:

Végigjártam a vendéglátós szamárlétrát, szinte mindegyik területén helyt kellett álljak a harminckét év alatt: dolgoztam konyhán, pultban, felszolgálóként is, viszont sok munkahelyem nem volt, törekedtem az állandóságra és a minél több tapasztalatszerzésre. Ez kiterjedt a vendégekkel való bánásmódra is, mert én még a régi iskola szerint nevelkedtem, ahol a vendég szava szent. Ennek szellemében voltam alkalmazott évtizedekig, míg most jött el az az idő, hogy régi álmom megvalósítva saját üzletet nyithattam” – mesélte Tóth László, majd hangsúlyozta: mindenképpen szeretné tisztázni, hogy ő nem az Arrabona Ételbár utódja kíván lenni.

„A Barátság Büfét ketten csináljuk a feleségemmel, benne van a személyiségünk. Egy családias, kellemes helyet szeretnénk üzemeltetni, ahol az étlapon fent vannak azok az ízek, amelyekért tudom, hogy a győriek, sőt, a környékbeliek is rajonganak.  Az arrabonás melegszendvics receptje nyilvános, bárki elkészítheti. A feleségem és én is a legnagyobb tisztelettel főzzük meg mindig a krémet, mert tudjuk, hogy az elődök is ugyanígy tették. Biztos vagyok benne, hogy ezért is ennyire finom ez a recept” – jelentette ki az üzletvezető, majd elmesélte, hogy ő bizony megkereste Pető Istvánt és Mike Zoltánt is. Elmesélte nekik a tervét, sőt, mindkettőjüket meghívta a bisztróba, hogy a segítségükkel váljon tényleg a legtökéletesebbé a gombakrém.

„Bízom benne, hogy mielőbb megvalósul ez a találkozó, bár már az is megtiszteltetés, hogy ilyen segítőkészek a legendás kollégák. Életem során én is rengeteg gombás melegszendvicset megettem akár az Arrabona Ételbárban, akár a Kuckó vendéglőben. Azt szeretném, hogy a vendégeimnek is az az érzés jöjjön vissza, mikor beleharapnak az itt sült szendvicsbe, hogy „igen, ez az az íz!” Ezért én mindent megteszek és tényleg, ilyen legendás elődöktől tanácsokat kapni a legnagyobb megtiszteltetés.”

Tóth László figyel a részletekre: kifejezetten számára készíti el az ásványrárói Tatai Pékség azt a másfél kilós, kovászos fehérkenyeret, amelyet aztán hosszában szeletelnek fel. Egy kenyérből körülbelül 9 melegszendvics jön ki.

„Körülbelül másfél centi vastagok a szeletek. A kenyér állaga megfelelően tömör, így elbírja a gombadarabokat is bőven tartalmazó krémet és a sok-sok sajtot. A kenyér ropogós, nem „ázik át” és bizony emberes adag készül belőle. Eddig aki kóstolta, dicsérte. De nyitott vagyok a negatív kritikára is, mert vallom, hogy közösen lehet csak olyat létrehozni, amelyben sokan lelik örömüket. Ezeket a kézműves gombakrémes szendvicseket pedig imádják a győriek. A miénk lett a hosszú évek alatt, s úgy gondolom a mi felelőségünk is, hogy ne hagyjuk elfelejteni…” – zárta Tóth László, aki lokálpatriótaként kívánja szolgálni nem csak az éhes adyvárosiakat, hanem mindenkit, aki megtiszteli a bizalmával.

Galéria: Marcali Gábor