Méltó módon éltek, haltak

Az aradi vértanúkra emlékeztek

október 6 megemlékezés mg_024
J. Kovács Andrea
2022.10.06. 12:01

Méltó módon élni és meghalni. Ebben mutatnak példát minden magyarnak immár 173 éve ők, az aradi tizenhármak: Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Nagy-Sándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, gróf Vécsey Károly, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos, Schweidel József, valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök.

Sokan eljöttek október 6-án délelőtt a Batthyányi parkba, ahol katonai tiszteletadással emlékeztek a vértanúkra. Ott volt a körzet országgyűlési képviselője, városi elöljárók, a történelmi egyházak, valamint a civil szervezetek képviselői, és szép számmal képviseltette magát a győri diákság is.

„A magyar nemzet nagyon sokszor vívta meg élet-halál harcát a betolakodókkal, hódítani szándékozókkal, idegen elnyomókkal szemben. Tatár, török, Habsburg, mind szívta a vérünket, élte fel kemény munkával megtermelt javainkat, dúlta fel a magyar otthonokat, rabolta ki kincstárunkat, ölte százezrével a legjobbjainkat, számlálatlanul gyilkolta a kiszolgáltatott népet” – kezdte ünnepi beszédét dr. Pergel Elza alpolgármester, majd arról beszélt, hogy „szégyenkeznünk még sincsen okunk, mert évszázadokon keresztül harcoltunk, ellenálltunk, és bizony voltak korszakok – nem feledjük –, amikor Európa legnagyobb nemzeteivel egy sorban említették a magyart.

„A függetlenségért vívott harcunk egyik legfájóbb megtorlását az 1848–49-es szabadságharc után szenvedtük el. Jövőnket nem a fájdalmak emlegetésével kell építenünk, hanem azok emlékének megőrzésével, akik soha nem adták fel.” Az alpolgármester beszélt a jelen egyre szaporodó nehézségeiről is. Végül összefogásra szólított fel és arra, hogy „Tanuljunk történelmünkből, éljünk a jó magyar és a keresztényi tanítás szerint, tudjunk megbocsátani, de felejteni soha, mert a múltra emlékezve lehet az újabb és újabb megpróbáltatásokra jó és egyre jobb válaszokat adni.”

A beszédet a Győri Nemzeti Színház művészeinek műsora követte, Szina Kinga és Jáger András közreműködésével, majd az ünnepség koszorúzással fejeződött be.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid