Legyünk büszkék Semmelweisre!

Az anyák megmentőjére emlékeztek Szigetben

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.07.02. 17:53

Az orvostudomány kiemelkedő alakjára, Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 206. évfordulóján Szigetben, a Radnóti utcai gyermekrendelő előtt.

Ünnepi beszédében Szeles Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott:

„A magyar nemzet számos olyan jelentős alakot adott a világnak, akik sokat tettek az emberiségért. Közéjük tartozik Semmelweis Ignác. Felfedezése nélkül lehet, hogy mi sem állhatnánk itt. Azzal, hogy felismerte a klóros vizes kézmosás jelentőségét a gyermekágyi láz megelőzése érdekében, generációkat mentett meg. Éleslátása, megfigyelése, elhivatottsága és állhatatossága segített lebontani az őt akadályozó korlátokat. Azt szerette volna, ha mindenki megtudja, hogy egy olyan egyszerű dologgal, mint a kézfertőtlenítés, az anyák nagy része megmenthető. Igazáért sokat kellett harcolnia és személyes élete tragikus fordulatokat tartogatott. Ám állhatatosságának köszönhetően, a világ mégis nagyot változott a későbbiekben” – hangsúlyozta az alpolgármester. Szólt arról is, hogy a világra legnagyobb hatást gyakorló tíz orvos között említik Semmelweis Ignácot. Ma világszerte egyetemek, tanszékek, szobrok és közterek őrzik a nevét. Legyünk rá büszkék mi is! A szigeti rendezvény régi hagyomány a városrészben, ahol márványtábla, szobor és utcanév is emlékeztet rá. Ezután megköszönte dr. Schmidt Péternek, hogy évről-évre megrendezi az ünnepséget.

Ugyancsak méltatta Semmelweis munkásságát dr. Muzsai Géza főorvos.

Ezt követően Szeles Szabolcs a Győri Városháza Ezüst Emlékérmét nyújtotta át Korompáky Mária Valériának az elmúlt évtizedekben kiemelkedő prevenciós és karitatív területen végzett munkájáért, valamint az orvosok és egészségügyi dolgozók képzésének szervezésében végzett tevékenységéért.

Végül a jelenlévők megkoszorúzták Semmelweis mellszobrát és a rendelőben lévő emléktáblát.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #emlékezés | #Győr | #híradó | #koszorúzás | #Semmelweis nap |