Az áldozatok világnapja

Fotó: MekliZ Fotó
Kárpát Zsolt
2022.02.22. 13:00

Az Áldozatok Világnapján a Győri Rendőrkapitányság és a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Áldozatsegítő Szolgálata nyílt napot rendezett a Győr Pláza Bevásárlóközpontban. A Győri Rendőrkapitányság és Győr-Moson-Sopron Megyei kormányhivatal kiemelt feladatának tekinti, hogy az áldozatok a megváltozott élethelyzetükben megfelelő segítséghez jussanak.

Az eseményen az érdeklődők pontos információkat kaptak arról, hogy a rendőrség és az áldozatsegítő szolgálat, hogyan tudja támogatni a bűncselekmények és a jogsértések károsultjait.

A nyílt nap helyszínén a Győr Pláza Bevásárlóközpontban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálat kormánytisztviselője és a Győri Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referense várta az érdeklődőket.

„Hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy az áldozatokra figyeljünk oda. Elég gyakran tapasztaljuk, főleg a rendőrségen, hogy jogsértés áldozatává bárki válhat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az érintettek első kézből, a megfelelő szakemberektől kapjanak hiteles tájékoztatást azokról a szolgáltatásokról, amit igénybe vehetnek. Ebben a kapitányságunkon áldozatvédelmi referensek segítenek, és összekötő szerepet töltenek be a károsultak és az Áldozatsegítő Szolgálat között.” – mondta a Győr+ Médiának Kaliba Edit, a Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

2020. március 1-től az áldozatsegítő feladatokat a kormányhivatalok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vonatkozásában a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály látja el.

„Az Áldozat Segítő Szolgálat létrehozásának célja az volt, hogy bármely bűncselekménnyel, vagyon elleni szabálysértéssel érintett áldozatokat megsegítse. Ez a gyakorlatban a sértettek jogairól szóló tájékoztatás jelenti, és szükség esetén jogi szolgáltatásokat nyújtunk. Valamint azonnali pénzügyi segélyt kaphatnak a károsulta. De itt fontos kiemelni, hogy ez a pénzügyi segély nem a bűncselekmény kártérítésének felel meg , hanem átmeneti támogatás jelent” – emelte ki dr. Boda Jánosné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály főosztályvezetője.

Maximálisan 172.555 forintot állapíthatnak meg a kormányhivatal szakemberei az áldozatok megsegítésére, amit élelmezésre, ruházkodásra, utazásra, gyógyászati költségekre fordítható. A rendezvényen a rendőrség munkatársai azt is elmondták, hogy a bűncselekmények során az is kiderül, hogy legtöbb esetben az áldozat is hozzájárul ahhoz, hogy sértetté váljon, ezért a szakemberek a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet.

Galéria: MekliZ Fotó

Kapcsolódó témák: #áldozat | #Győr+ TV | #híradó |