Az a legfőbb jó, ha kimaradunk a háborúból

J. Kovács Andrea Fotó: J. Kovács Andrea
2022.10.21. 13:02

A Bencés Esték sorozat részeként csütörtök este a győri Szent Mór Perjelség vendége volt dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. Az MCC geopolitikai műhelyének vezetőjével nagy érdeklődést kiváltó előadása előtt beszélgettünk.

Hirdetés

Ön biztonságpolitikával foglalkozik. A mai világban minden van, csak biztonság nincs. Miért alakult ez így, hogyan jutottunk ide?

1990-91-ben lett volna esély egy stabilabb világ kialakítására. Az elmúlt három évtizedben azonban mindenhol komoly hibák történtek. A nyugati oldalt nézve: az Egyesült Államok kevés indokkal indított háborút Irakban 2003-ban. Oroszországgal sem volt bölcs a nyugati politika. A másik oldalon pedig egy rendkívül agresszív orosz frusztráció volt a hidegháború utáni évek eredményével. Vagyis kettőn állt a vásár, és mind az orosz, mind az amerikai fél nagy hibákat követett el. Idejutottunk. Ma Ukrajnában komoly háború folyik. Ám ez csak egyike a problémáknak. Vannak olyan dolgok, amikről nem beszélünk: egy rendkívül gyorsan túlnépesedő Afrika polgárháborúkkal Etiópiában, Nigériában. A Közel-Keleten szintén számos instabil állam található, Szíriában sem ért véget a polgárháború, Irak, Irán, Jemen is belső konfliktusokkal küzd. Rendkívül hosszú a problémák sora, s a nyugati országok és Oroszország még inkább súlyosbították a helyzetet. Nem pragmatikusan próbálták megoldani a vitákat, hanem főleg nyugaton ideologikusan, orosz oldalon pedig rendkívül agresszíven reagáltak.

Ebben a vészterhes időben mi nyújthat reményt?

Magyarország hála Istennek nincs benne a háborúban, és mindent meg is teszünk, hogy ne keveredjünk bele. Természetesen orosz agresszióról van szó, de hazánk Ukrajnát a humanitárius segítségnyújtáson kívül fegyverrel nem támogatja. Nem lehet pusztán morális alapon szemlélni a helyzetet, hiszen a legfőbb jó az, ha kimaradunk belőle, bármilyen nyomás ellenére is.

Mikorra állhat vissza békés világunk?

Nem hiszem, hogy a következő emberöltőn belül békés világot láthatunk. Inkább a békétlenség felé haladunk. Rengeteg konfliktus van, ráadásul ezek csak fokozódnak. Teljes béke nyilvánvalóan sohasem volt, a Föld valamelyik pontján mindig volt konfliktus. Az a kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni, hogy Magyarország belekeveredjen egy ilyen konfliktusgócba. A délszláv válságkor ezt sikerült elkerülnünk, s szerintem most, az ukrán háború idején is sikerülni fog. Olyan politikára van szükség, amelyik ésszel és nem érzelmekkel politizál. Ebben a válságban sajnos jóval több van, mint azt sok európai ország vezetője el tudja képzelni. Mindenképpen távol kell maradnunk, hiszen az a legjobb háború, amibe nem kapcsolódunk bele.

Mivel foglalkozik az Önök műhelye a Mathias Corvinus Collegiumban?

A geopolitikai műhely két éve alakult. Egy hat fős elemző-kutató csapat, amely a Magyarországot leginkább érintő térségekkel foglalkozik, tehát Ukrajnával, Oroszországgal, a Balkánnal, Moldovával.

Ebben a felbolydult világban körvonalazódik-e valamifajta közeledés a közép-európai országok között?

Vannak témák amikben igen. A migráció témakörében komoly egyetértés van, mert mindenki látja ennek az óriási veszélyeit. Ukrajna esetében a lengyelek egészen másként látják a konfliktust, mint mi. Ez földrajzi helyzetéből, történelméből következően teljesen természetes. Lengyelország közvetlenül határos Oroszországgal, sokkal nagyobb az ukrajnai érdekeltsége és nagyobb a fenyegetettsége is. Vagyis vannak közös pontok, az a fontos, hogy ezekben együtt tudjunk működni. Ami a szomszéd országokkal való kapcsolatokat illeti, nagyon meghatározó hazánk számára, az ahogyan az ottani magyar közösségekkel bánnak. Amíg Ukrajnában olyan törvényeket hoznak, ami ellehetetleníti a magyar oktatást, akkor ellehetetlenül a magyar-ukrán jó viszony is. Szlovákiával is nehéz tökéletesen jó kapcsolatot ápolni, amikor ma vagyont vesznek el magyaroktól a Benes dekrétumokra hivatkozva. Egy hetven éves törvénykezés alapján fosztanak meg embereket földektől, erdőktől.

Tehát minden országgal más a viszonyunk, talán Ausztriával és Szerbiával a legjobb és most sajnos épp Ukrajnával a legrosszabb.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés