Hirdetés

A vértanúkra emlékeztek

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.10.04. 13:28

A város a hagyományokhoz híven a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál tartotta a hősök előtt tisztelgő koszorúzási ünnepségét.

Hirdetés

Október 6. fájdalmas évforduló a magyar emberek számára, 170 évvel ezelőtt, az aradi vértanúk kivégzésével minden magyar ember meghalt egy kicsit – ezt mondta dr. Fekete Dávid alpolgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékező győri ünnepségen.

„Éppen 170 éve annak, hogy hőseinket az embertelenség elragadta közülünk. 170 éve a szabadságért vívott harcunk elbukott, 170 éve valami összetört, több millió szív megszakadt, 170 éve egy kicsit minden magyar meghalt. De 170 éve valami más is történt! Ugyanis 170 évvel ezelőtt világossá vált, hogy bár megtorolhatják bátor kiállásunkat, gőgösen arcul csaphatnak minket, zárójelbe tehetik a mi véleményünket a világról, a szabadságvágyat, a haza és a nemzet szeretetét, a nemzettestvéreink iránt érzett szeretetet és összetartozás érzését nem tudják kiölni belőlünk!” – fogalmazott emlékező beszédében dr. Fekete Dávid alpolgármester.

Hirdetés

Mint mondta, Haynau vezérletével példátlan megtorlás sorozatnak esett áldozatául az aradi 13-ként emlegetett 13 honvédtiszt: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt ugyanezen a napon Pesten végeztek ki.

„Köszönjük nektek Bátor Hőseink, hogy példát adtatok, utat mutattatok, erőt sugároztatok, megkeményítettétek szívünket, megerősítettétek hitünket, kitartást, és elszántságot csepegtettetek belénk! Köszönjük, hogy 170 év távlatából is üzentek nekünk, és még ma is emlékeztettek bennünket a helyes irányra, a nemzettel szembeni kötelességünkre, és arra, hogy higgyünk magunkban, az összetartozás erejében, higgyünk Magyarországban és a Magyar Nemzetben!” – szólt az elődökhöz a szónok.

A megemlékezésen a Hangraforgó Együttes adott ünnepi műsort, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett a Batthyány-emlékoszlopnál.

Szerző: Papp Zsolt
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat