Autósok: itt az idő, jöhetnek a nyári gumik

Szöveg és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.03.27. 12:02

Itt az idő, jöhetnek a nyári gumik. Ezt üzente a győri és Győr környéki autótulajdonosoknak a város egyik népszerű gumiszerelő műhelyének társtulajdonosa. Hatvani Bálint kiemelte, már a múlt héten meghaladta a napi középhőmérséklet a plusz 7 Celsius-fokot, amikor már érdemes téliről nyári abroncsra váltani. A szakember kiemelte, aki nem szeretne órákig sorban állni, érdemes bejelentkeznie a szerelőhöz, mert ebben az időszakban nagyüzem van a műhelyekben.

Plusz 7 Celsius-fok, a szakemberek már hosszú évek óta ehhez a hőmérséklethez kötik a téli-nyári gumik cseréjének optimális időpontját. Ha a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 fok fölött van, jöhetnek a nyári abroncsok. A trend idén sem változott, mivel kicsit korábban köszöntött be az enyhe idő Győr környékén is, korábban indult el a gumicsere roham is.

„Az egész múlt héten kígyózó sorokban álltak előttünk az autók, jellemző, ha süt a nap és meleg van, nem számít, mit mutat a naptár, az autósok azonnal nyári abroncsra akarnak váltani, ami jogos igény, csak éppen szinte minden évben, mindenki egyszerre akar nyári gumit felszereltetni” – mondta Hatvani Bálint. „Más az összetétele a nyári guminak, mint a télinek, enyhe időben a télivel közlekedni veszélyes lehet, jobban kopik és a fékút is megnő, ezért hívjuk fel minden évben a figyelmet, hogy érdemes időben gumit cserélni” – tette hozzá.

„Az, hogy most egy-két napi hűvösebb van, senkit ne riasszon vissza, utána megint jön a tavasz, amikor már nyári gumi kell, hogy legyen az autókon” – fogalmazott a szakember. „Sajnos az autógumik árán is érezhető az infláció, na meg az elszabadult rezsiárak is, 2023-ban inkább már 20 ezer forint fölött kezdődik egy jó minőségű nyári gumi ára, ami ez alatt van, az általában nagyon gyenge minőséget képvisel, ezért senkinek sem ajánljuk” – hangsúlyozta Hatvani Bálint. „Érdemes több pénzt áldozni egy jó minőségű gumi szettre, ami 4-5 évig biztosan jó szolgálatot tesz, persze megfelelően használva az autót és feleslegesen nem koptatva a gumikat” – emelte ki a társtulajdonos.

„Ami jó hír lehet az autósoknak, hogy például mi nem emeltünk a munkadíjakon, kigazdálkodjuk valahogy a plusz költségeket, így csak a kicsit drágább gumikkal kell kalkulálni, na meg azzal, hogy aki nem akar sorba állni, érdemes bejelentkezni időpontra, akármelyik szervizt is választjuk” – mondta a szakember. 

Hatvani Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy bár mindenkinek ajánlatos mielőbb nyári gumira váltani, azt senki ne felejtse el, hogy a szomszédos Ausztriában április 1-ig kötelező a téli gumi használata, vagyis az ingázók pár napot még ráérnek a gumicserével.