Hirdetés

Átadták a Mosoni-Duna holtág parti sétányának új szakaszát

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigeti Sándor
2020.09.24. 15:19

Tizenötmillió forintból fejlesztették tovább a Mosoni-Duna holtágát Győrben. A győri önkormányzat és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének közös finanszírozásában kitisztították a területet, két kilométeres szakaszon meghosszabbították a parti sétányt, felújították a sólyázókat, valamint a csónakkikötőket.

Hirdetés

Az Aranypart II. szabad strandtól kiindulva még a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) tették bejárhatóvá és komfortosabbá a holtág mintegy nyolcszáz méteres szakaszát. Ez a beruházás folytatódott most tovább, mintegy 2,1 kilométeren.

Hétmillió forintot a horgász egyesületek megyei szövetsége, a fennmaradó összeget pedig Győr önkormányzata biztosította a fejlesztéshez.

Hirdetés

A csütörtöki ünnepélyes átadáson Simon Róbert Balázs úgy fogalmazott: lehet, hogy volumenében kicsi beruházásról van szó, mégis roppant fontos ez az alkalom, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy a Püspökerdő és környéke Győr tüdeje, így minden itt megvalósult fejlesztésnek különös jelentősége van:

„Nemcsak a horgászok tudják mostantól könnyebben megközelíteni ezt a csodás területet, hanem valamennyi győri lakos, akik szívesen kerékpároznának, sétálnának, kocognának egyet a friss levegőn, szép környezetben. A mostani példa is azt mutatja, hogy egy viszonylag kis összegből is lehet olyan beruházásokat megvalósítani, amelyek valamennyi győri érdekét szolgálják” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

„Ahogy azt dr. Dézsi Csaba András polgármester programjában meghirdette és a városvezetés eddigi munkája is bizonyítja, a környezetvédelem ügye kiemelten fontos az önkormányzat számára. Emellett természetesen minden kikapcsolódási lehetőség lényeges, amit a helyiek igénybe tudnak venni. Ebbe a koncepcióba illeszkedik bele a mosoni-dunai holtág új parti sétánya, ahol egy sport- és szabadidős célokra egyaránt alkalmas területet vehetnek birtokba a győriek. És ugyanígy fontosak a Győrben működő civil szervezetek, egyesületek is. Mindaz, amit itt látunk, részben az ő segítségükkel jött létre.” – hangsúlyozta Radnóti Ákos alpolgármester.

A munka másfél évvel ezelőtt kezdődött meg. A fejlesztés során a parti horgászhelyek mögött húzódó, korábban gyalogosan is nehezen bejárható ösvényről eltávolítottuk az elburjánzó aljnövényzetet, így szabaddá vált a korábbi erdei út, amelyet két méter szélességben murvával terített le a kivitelező Győri Vízi Társulat. Az önkénteseink és a halőreink pedig nem kevesebb mint tizenkét köbméter szeméttől tisztították meg ezt a részt” – mondta el Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

A szövetség elnöke pedig a hivatalos átadó után igazi horgász-meglepetéssel készült: öt mázsa, három nyaras pontyot telepítettek ugyanis a holtágba.

„Ez a vízpart Győr egyik legszebb szabadtéri területe, közel az egyetemhez, reméljük, hogy a beruházás eredményeképpen még többen fedezik fel majd maguknak a Mosoni-Duna csodálatos holtágát, amely nem csupán a horgászok paradicsoma lesz, de még kedveltebb kirándulóhellyé válik a nagyközönség számára is” – tette hozzá Takács Péter.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #helyi fejlesztés | #szabadidő | #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat