Hirdetés
Élettapasztalat és személyiség

Árulkodó színek és hangulatok

Szabó Csilla
2020.03.03. 10:22

Az alkotók élettapasztalata és személyisége is tükröződik a Rába Paál László Képzőművészkör kiállításának képein. 24 alkotótól 134 festmény látható a Hotel Konferencia halljában, a pasztell árnyalatoktól a vibráló színekig, a harmóniát árasztó tájképektől a kifinomult portrékig széles a képzőművészek festménykínálata.

Hirdetés

Tóvári Tóth István Munkácsy-díjas festőművész alapította 71 évvel ezelőtt a Rába Paál László Képzőművészkört, amely minden évben kiállításával örvendezteti meg a művészetek iránt érdeklődőket, ennek idén hetedik alkalommal a Hotel Konferencia adott otthont. A művészetkedvelő közönség ezúttal rendhagyó módon nem farsang idején, hanem a húsvétot megelőző böjti időszakban láthatja az összeválogatott képeket.

Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság alelnöke megnyitó beszédében kiemelte, Győr büszke lokálpatrióta művészeire és a kiállítás is megmutatja, mennyi kincs rejtőzik ebben a városban. „A böjti időszak a negyven napos várakozás a reménnyel való találkozásra, amely idő alatt szüntelen formálódunk. Ebben a várakozásban figyelmesebbek leszünk és ez az időszak arra is lehetőséget nyújt, hogy megváltozzunk, jobb emberré váljunk. Ez a kiállítás megmutatja a festményeken keresztül a képzőművészek személyiségét, művészetük elmúlt évek alatti formálódását. És formálódunk mi is, ahogy végigtekintünk a képeken” – mondta Rózsavölgyi László.

Hirdetés
Fotó: Bögi Tamás

Gasparek Ildikó, az ART9000 elnöke szerint a kiállítók a „harmadik tanárok”, vagyis a pedagógusok és szülők mellett ők nyújthatnak élményt a művészettel a színeken, képeken keresztül. Gyönyörködtetni vagy elgondolásra tudnak késztetni generációkat, ahogy a művészek színesítik a mindennapokat, úgy színesíti a képzőművészkör Győr életét és mindennapjait.

Tanai Guzorán Anna művészeti vezető a kiállítók munkáiról elmondta, a kreatív gondolatokat ábrázoló tájképeken megmutatkozik a készítők élettapasztalata, a képeken nem csak a konkrét ábrázolás, hanem mindaz az érzelemgazdagság is tükröződik, amelyek az alkotókat jellemzik. A finom színérzékenység, a kontrasztosság izgalma, a színek ereje fedezhető fel a festményeken, ahogy a vidámság és derű mellett a letisztultság vagy a harmonikus színvilág is. Vannak képek, amelyekre a játékosság vagy a visszafogottság, vannak művészek, akikre a bátor vagy sejtelmes színválasztás jellemző. Egyes festményeken a korrekt ábrázolás, míg másik képen a csend és nyugalom tükröződik, de a humor sem hiányzik a kiállítás egyes darabjainál. Csendéletek, tájképek, portrék mutatják be az alkotóik bátorságát, tapasztalatát és mívességét az ecsetkezelésükben. 


Galéria: Bögi Tamás

A művészeti vezető Goethe találó idézetével zárta a kiállítás megnyitóját: „Keresd, művész, a magányt,/ művet foganj s befejezz;/ de hogy élvezd alkotásod,/ ahhoz társakat keress.” A képzőművészkör kiállítói: Tanai Guzorán Anna, Csontos Klára, Balogh Attila Lajos, Barna Borbála, Csomai Jánosné, C. Tóth Lujza, Czakó Jánosné, Farkas Pál, Guszter Magdolna, Harcsásné Szivák Éva, Hargitai Bea, Jakab Zolán, Lazányi Marika, Lövey Györgyi, Márföldi Mária, Megyeri Róbert, Mojzer Mária, Németh Marka, Polgár László, Szalmáné Horváth Magdolna, Szilasi Mária, Szuri Mari, Varga Kati és Verebélyi Ágnes alkotásaival „műértő társakat találnak” a március végéig megtekinthető kiállítás látogatói között.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat