Hirdetés

Apor is megelevenedik a győri Jaurinum Összművészeti Fesztiválon

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2022.05.03. 15:31

Június 24. és 26. között háromnapos összművészeti fesztivált rendeznek Győrben. Ez hangzott el az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón kedden, a Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében.

Hirdetés

A rendezvény a Jaurinum névre hallgat, ami Győr egyházmegyei elnevezése. Ez a kifejezés összeforrt a város megyéspüspökségével, ma már a Győri Székesegyház Kincstára viseli ezt a nevet.

A rendezvényről Bakos-Kiss Gábor színházigazgató beszélt. „Ez a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jöhet létre, kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a vidéki városok, térségek fesztivál jelleggel meg tudják mutatni magukat kicsit újrafogalmazva, több helyszínen, olyan tematika mellett, amely adott esetben nekik fontos” – mondta a direktor.

Hirdetés

A három napos fesztivál négy helyszínen zajlik majd: a Győri Nemzeti Színház nagyszínpada, a Kisfaludy-terem, az újraindult Padlásszínház és a Káptalandomb lesz a programok színtere, melyek közül tehát utóbbi kiemelkedik, hiszen itt lesz Dér András: Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című darabjának ősbemutatója, június 24-én, pénteken este.

A Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház koprodukciója nagyszabású, különleges előadásnak ígérkezik. „Mindenki színházra készül, de ez mégsem csak egy színház. Nem véletlen ez a hely, nem véletlen ez az atmoszféra. Szakralitással van dolgunk. Nagyon sok színházigazgató és színházcsináló beszélt arról, hogy a színház az egy templom. Persze ez a hétköznapok izzadságszagú pillanataiban elfelejtődik. Mégis vannak kitüntetett percek és másodpercek a Földön töltött rövidke átmeneti életünkben, és ez a mostani biztosan egy ilyen pillanat lesz” – emelte ki Dér András, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Káptalandombra álmodott színpad látványterveit. Egy emlékhelyhez hasonlító teret tervezett Árvai György látványtervező. Egy hatalmas vetítővászon is helyet kap a díszletbe ágyazva, aminek fontos szerep jut a darab során. A darab olvasópróbái a sajtótájékoztató után el is kezdődtek.

A háromnapos rendezvényen zenei, színházi attrakciók, film- és könyvbemutatók, versmondó és rövidfilmes versenyek is helyet kapnak. Fellép Miquéu Montanaro, a Kovács Zoltán Trió, Jáger András, Ferenczi György és a Rackajam, láthatók lesznek a Mediawave legjobb szakrális filmjei és Hartyándi Jenő – „Fotós” Nagy Péter: A film győri története című kötetét is bemutatják, valamint versmondó és rövidfilmes versenyt hirdetnek fiataloknak.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat