Üzenet – stációk fényből és sötétből

Angyalok és lépcsők Kurcsis kiállításán

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2022.03.25. 19:17

Üzenet – stációk fényből és sötétből címmel nyílt meg pénteken délután Kurcsis László önálló kiállítása a Triangulum Galériában. A tárlat mementó és üzenet egyszerre.

Kurcsis László évtizedek óta szereplője a nagy országos és megyei kiállításoknak. Hosszú idő után most jelentkezik újra önálló tárlattal. A most bemutatott alkotások a Húsvéti ünnephez is kötődnek, láthatók a képzőművész  „Az angyal és a lépcső” ciklusának darabjai is.

Kurcsis László grafikusművész

„Ez az önálló kiállítás az én keresztutam. Ezekből a fényből és sötétből születő alakokkal állítok emléket annak az embernek, aki negyedszázadon keresztül társként vigyázott rám, állt mellettem, és lett az én védőangyalom, és a balettművész lányom édesanyja. Ő Árnics Katalin. Ezért mutat ez a kiállítás túl önmagán, így válnak a képek és ez a tárlat mementóvá és üzenetté is egyszerre. A szakrális művészet lényege, ahogy Herman Hesse mondja: „minden dolgok mögött megmutatni Istent”.  Az itt maradók felelőssége az emlékezés, de a továbblépés és a remény is, így húsvéthoz közeledvén” – fogalmazott a grafikusművész a megnyitón.

A tárlat a művész elmúlt tíz évben készült alkotásait mutatja be, amelyek többrétegűek, ahogy Kurcsis munkáinál ezt már megszokhattuk. Az alkotó igazi, megrázó erejű, tisztán a saját képzelete által teremtett világba invitál bennünket.

Dr. Veres András győri megyéspüspök

Dr. Veres András győri megyéspüspök köszöntőjében így fogalmazott: „ezeket az alkotásokat szemlélve, próbáljunk meg a magunkat életére vonatkoztatni, mi az, ami az én életemben hasonló az alkotóéhoz. Minden emberi élet egyéni, de ugyanakkor mindnyájan egy közös úton járunk, és ezen az úton vannak stációk, állomások. Ismerjük fel ezeket és ez a kiállításon is járuljon ahhoz hozzá, hogy a Húsvétra méltó képen fel tudjunk készülni.

Kovács-Gombos Gábor festőművész

Kovács-Gombos Gábor festőművész szakmai megnyitójában az angyal ábrázolásokról beszélt, azt firtatta, hogy az angyal, nő, vagy férfi, milyen idős, szárnyas, vagy szárnytalan, felidézte költők, művészek angyalait. „Kurcsis László rajzait szemlélve azt látjuk, hogy a részletgazdagon, virtuóz technikával megrajzolt elemekkel az üres felületek tartanak egyensúlyt. A negatív formák éppoly fontos építő elemi a képeknek, mint a finoman árnyalt figurák, alakok és arcok, vagy a sajátságos perspektívában láttatott lépcsők, fénycsíkok.”

Kurcsis László képei arra késztetnek, hogy szembe nézzünk önmagunkkal, teremtsünk csendet és üres helyet lelkünkben, hogy meghalljuk jó angyalunk hangját, hogy ellen tudjunk állni a kísértésnek.

A tárlat május 8-ig, naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg a Triangulum Galériában.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka