Áltetőt kap a bencés épületegyüttes

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2023.02.02. 12:46

Látványos munkálatok folynak a Széchenyi téren, a bencés rendház és iskolaközpont megújítása kapcsán. A novemberben kezdődött felújítás során beépítik a rendház tetőterét és megtörténik az épületek tetőcseréje is.

Jelenleg az áltetőt helyezik fel a szakemberek, amely alatt elbontják a jelenlegi tető szerkezetet, majd beépítik a tetőteret és végül helyére kerül az új tető is.

„Fokozatosan tudjuk felújítani az épületeinket, most érkeztünk el oda, hogy a tetőtereket beépítjük és a tetőcsere is megtörténik. A győriek tapasztalhatták, hogy viharosabb időben néhány cserép leesett a térre. Már életveszélyessé vált a tető, ezért van szükség a cserére, de ha már tetőcsere, akkor kihasználjuk a lehetőséget, és beépítjük a tetőtereinket is, ahol lehetőség lesz a gyűjteményeink bemutatására, valamint kis közösségi tereket is kialakítunk. Ezek nemcsak a diákok, de a nagyközönség számára is látogathatók lesznek – tájékoztatott Sárai-Szabó Kelemen perjel.

A perjel szerint érzékeny dolog ez a felújítás, ugyanis a templomtető alatt Magyarország első barokk temploma van. A megelőző munkálatok során a rendház udvarában egy vasbeton aljzatot alakítottak ki egy óriásdaru számára, amely mozgatja az anyagokat.

A beruházás állami forrásból valósul meg.

Galéria: O. Jakócs Péter