Állatvédelmi témahét

Szerző és fotó: Xantus János Állatkert
2022.12.04. 15:25
Hirdetés

Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkárság december 5–9. között több szervezettel karöltve, óvodás és iskoláskorú gyermekeknek állatvédelmi témahetet tart. „Célunk a gyermekek szemléletformálása, ezzel kialakítva belső motivációt a cselekvő állatvédelemre.”

Hirdetés

Mert mi is az állatvédelem? Természetesen a győri állatkert is nap mint nap ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, hiszen az állatkertek egyik feladata az állatvilág és a természet védelme. Ezzel összefüggő feladata pedig az oktatás, így, mondhatni, minden lehetséges oldalról tud kapcsolódni az állatvédelmi témahéthez.

Ez az egy hét most országszerte szóljon az állatokról! Öröm követni, hogy egyre többen regisztrálnak és csatlakoznak a programhoz. Iskolák, óvodák, állatvédő szervezetek, állatkertek, menhelyek és még sokan mások ezúttal együtt fognak dolgozni azon, hogy minél többekhez eljusson az üzenet: az állatvédelem, a természetvédelem a jövőnk záloga. A jövő pedig a most iskolás- és óvodáskorú gyermekeké, motiválásuk elengedhetetlen. Hozzájuk az értük mindennap állhatatosan dolgozó pedagógusokon át vezet az út. A regisztrált szervezetek így számukra segítségként oktatási anyagot, segédanyagot, online tanórákat, projektterveket nyújtanak. Emellett a munka külső helyszíneken is folyik, lehetőség van például kutyát sétáltatni, önkéntes munkát végezni.

A fiatalok így testközelből láthatják a szervezetek működését, az állatokat, akikkel dolgoznak, miközben a közösség aktív tagjaivá válnak. „Játszva tanulni a legjobb, hiszen úgy sajátítunk el tudást, hogy észre sem vesszük, és még élvezzük is.”

Ebbe kapcsolódik be a Győri Állatkert az állatvédelmi témahét során. Célkorosztályuk az alsó tagozatosok, így egy nekik szánt online kvízt fognak kiküldeni az előzetesen regisztrált győri és környéki általános iskolák osztályainak. Ehhez az osztályfőnökök vagy kapcsolattartók e-mail-címeire lesz szükségük, amelyekre a kvíz megérkezhet az adott pillanatban. A kitöltésre összesen 30 perc áll majd rendelkezésre december 8-án, csütörtökön 10 órától. A játékosoknak másra nem lesz szükségük, csak internetkapcsolatra és egy elektromos eszközre, amelyet körbeállva/ülve ki tudják tölteni a feladatlapot, ami összesen kilenc kisebb, szórakoztató részfeladatból áll. Témáik az állatkerti állatok és a háziállatok. A visszaküldő osztályok közül teljesítmény és gyorsaság alapján ötöt fog kisorsolni az állatkert, akik egy kétórás játszóházazást és állatozást nyernek az állatkert újonnan nyílt Csarnokában. A feladatlap kitöltése előtt kell majd az iskola nevét és az osztályt beírni a részfeladatok felett található „Bejelentkezés”-re kattintva, az állatkert munkatársai pedig központilag követik nyomon a kitöltést.

Az osztályok regisztrációja november utolsó hetén lezárult. Vegyenek részt önök is az állatvédelmi hét színes, állatos programjain, amelyeket országszerte rendeznek december 5-től 9-ig!

A részletekért tájékozódhatnak az állatvédelmi témahét honlapján vagy Facebook-oldalán. A Xantus János Állatkert kvíze a játék lezárása után (már nyeremény nélkül) pedig elérhető lesz az állatkert online felületein mindenki számára. Játsszon és állatozzon a Győri Állatkerttel! (X)

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #Xantus János Állatkert |