Állásbörze: munka van bőven, meg érdeklődő is

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.09.22. 12:17

Munkalehetőség van bőven és érdeklődő is rengeteg, rekord létszám, több mint 2000 ember járt pénteken az ETO Park Hotelban megrendezett Arrabona Állásbörzén. A program főszervezője a Győr Plusznak azt mondta, érezhetően komoly munkaerőhiány van a hazai munkaerőpiacon, ezért egyre több cég és vállalkozás, harmadik világbeli dolgozókkal tölti fel a hiányzó létszámot. A magyar munkakeresők jó helyzetben vannak, mert még válogathatnak is a lehetőségek között, ahogy ezt a pénteki állásbörzén, meg is tették.

Soha ennyien nem regisztráltak még az Arrabona Állásbörzére, mint most, több mint 2000 ember járt pénteken az ETO Park Hotelben megrendezett programon. A főszervező a Győr Plusznak azt mondta, érezhetően élénk a hazai munkaerőpiac. Borzasztóan élénk valóban a hazai munkaerőpiac, sok a szabad állás, sokan is akarnak állást változtatni, érdeklődőek a munkavállalók az új lehetőségek iránt, nem véletlen, hogy rekord számú látogatónk van” – mondta Battyányi Csaba, az Arrabona Állásbörze főszervezője.

Az is jellemző, hogy egyre több cég kényszerűségből „harmadik világbeli” munkavállalókat alkalmaz, mert egyszerűen idehaza már nem talál megfelelő munkaerőt.

”Sajnos egyre több cégnél már valóban nem találnak magyar munkaerőt, ezért kénytelenek Ázsiából, munkaerő közvetítőn keresztül embereket találni az üres álláshelyeikre” – tette hozzá a főszervező. Egy régióbeli munkaerő közvetítő is megerősítette a börzén, hogy egyre több vietnámi, kirgiz, mongol vagy indonéz munkavállaló érkezik a térségbe.

”Cégünk elsősorban a hazai piac munkaerőigényét igyekszik kielégíteni, korábban főleg magyar munkavállalókkal, de igen, most már tendencia, hogy egyre több vállalat például mongol, indonéz vagy mondjuk kirgiz munkásokat kénytelen alkalmazni, idehaza ugyanis nem tudja betölteni a hiányzó álláshelyeket” – fogalmazott Jankovits László, a Menton Jobs kirendeltségvezetője.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján rengetegen találnak új állást az Arrabona Állásbörzén, de ha helyben, azonnal nem is, később, egy már a cégnél megvalósuló állásinterjún nagy százalékban találnak egymásra, munkaadó és munkavállaló.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos