Csurák Erzsébet selyemképei

Ahogy én látom

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.12. 20:50

Az elmúlt két év „termését”, 52 selyemképét tárja a közönség elé Csurák Erzsébet képzőművész, a pénteken este a Magyar Ispitában nyílt kiállításán, ahol a covid virágok is szerepet kaptak.

Csurák Erzsébet négy termen át, tematikusan mutatja be legfrissebb munkáit. Az első témája a “Város”, ahol a képzőművész urbánus lelkének a lenyomatai, a szimbolikája jelenik meg, megmutatva a város ritmusát. A második terem címe a “Fűvészkert”, ahol a művész azt szeretné megmutatni, mit érzékelhetünk a környezetünkben, ha kimegyünk a városból, természetesen stilárisan, a saját képére formálva.


A harmadik helyiség lehetőséget ad a látogatóknak a kalandozásra, a játékosságra, a szabadságra „Olyan, mint ha…” címmel.  Az utolsó terem pedig a kísérletezésé. Csurák Erzsébet ezúttal is selymet használt, csak most papírt merített és abba applikálta bele a megfestett selymet és ebből lett egy teljesen újfajta gondolkodás. „Tudatosan építettem fel olyan módon, hogy akár saját magamra is reflektáljak, bővítve azt a gondolatiságot, hogy mit lehet a selyemmel megmutatni, milyen új inspirációkat kaphatok tőle, így ennek a teremnek a „Sejtelem” címet adtam.”

A kiállítás címére „Ahogy én látom,” reflektálva a képzőművész elmondta: az alkotások a saját világának a dokumentálása, amivel próbálja bemutatni azt az univerzumot, amelyet az utóbbi időben építget. A Covidos hónapok az ő munkáin is nyomott hagytak, láthatunk a kiállításon olyan képet, amely a maszkos emberek sokaságával, a félelemre, a bizonytalanságára, a bezártságra utal. Egy másik alkotásának címe pedig “Covid virágok”. A vírus mintázatából építette föl a virágokat, utalva arra a kontrasztra, hogy a virágok szépek, szelídek, a vírus pedig agresszív, durva.

„Csurák Erzsébet selyemfestő művészete sokaknak talány, de amikor megnézzük a kiállítást, azt láthatjuk, hogy ő átszűri mindazt, amit mi mindannyian gondolunk a világról, ezeket mutatja be selymein” – fogalmazott Rózsavölgyi László az Oktatási Kulturális és Sportbizottság elnöke köszöntőjében.

„Csurák Erzsébet értője a tradicionális selyemfestészeti technikának, előadásmódja viszont modern, festői előképeket mutat, ez az a találkozás, amit „ahogyannak” nevezünk. Babi fátyla a selyem, ezen láttat, meglebbenti a hogyant, sejteti a valót. Örömmel vállalt urbánussága elfogadásra tanít, városképe csodás egysége az embernek, az épületnek, a növényi szigeteknek” – többek között e szavakkal méltatta a kiállítást Szarka Fedor Guido képzőművész.

A megnyitón közreműködött: Stummer Márton gitárművész.

A tárlat december 5-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

Fotógaléria: Ács Tamás