Hirdetés
Fejlesztés

Adyváros után most Marcalvárosban is megújul egy iskola

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2022.01.15. 14:58

Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezésére megújult az adyvárosi Fekete István Általános Iskola. Az eredeti ütemtervnek megfelelően tavaly őszre be is fejeződtek a felújítási munkák.

Hirdetés

Azért kezdeményeztem ennek az adyvárosi iskolának a felújítását, mert már nagy szükség volt rá. Városunk egyik legfontosabb iskolájáról van szó a Fekete István Általános Iskola esetében, ahol nagyon színvonalas oktató, nevelő munka folyik. A megvalósult fejlesztés és felújítás energetikai korszerűsítést jelent. Kívülről teljesen megújult az épület, hiszen hőszigetelés kerül a falakra, illetve a rossz állapotú nyílászárók cseréje már meg is történt. Egyik választási ígéretem vált valóra ezzel a beruházással. Nagyon jelentős összegből, közel 963 millió forintból valósult meg a fejlesztés. Ilyen nagyságrendű felújítás az iskola indulása óta nem volt az intézményben” – mondta a már megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban a győri országgyűlési képviselő.

Fotó: Marcali Gábor

A héten vele már egy másik iskola felújításánál találkoztunk Marcalvárosban. A kezdeményezésére most egy másik lakótelepi iskola, egy marcalvárosi intézmény felújítása kezdődött meg. „A PÁGISZ-iskola nagy múltú szakképző intézmény. Nemcsak Győr, hanem az egész gazdasági térségünk egyik legfontosabb szakképzési intézménye. Nagyon fontosnak tartottam, hogy itt is megvalósulhasson fejlesztés” – számolt be lapunknak a helyszínen Kara Ákos.

Hirdetés

A Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum nappali tagozatos diákjainak száma a 2021/22-es tanévben 607 fő, felnőttekkel együtt a teljes tanulói létszám 648 fő. Az iskola a munkaerőpiaci igényeket figyelembe véve alakítja képzési kínálatát. Jelenleg két ágazatban az elektronika-elektrotechnika és az informatika és távközlés ágazatokban folyik oktatás. Az iskola épülete 1983-ban, a kornak megfelelő technológiai színvonalon épült még általános iskolának, de a nyílászárók már nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek, így az épület jelentős hőveszteséggel működik. Az épületenergetikai beruházás a külső határolófal és lapostető utólagos hőszigetelését, nyílászárók cseréjét, nagy hatásfokú hővisszanyerős légkezelő beépítését, valamint napelemes rendszer kiépítését tartalmazza. Ez a fontos fejlesztés most 852 millió forint fejlesztést jelent.

Az előkészítő munkálatok, és az építőanyagok beszállítása után a külső hőszigetelési munkák várhatóan január harmadik hetében kezdődnek meg az épület beállványozásával. A győri országgyűlési képviselő azt is elmondta a szerkesztőségünknek: ahogy korábban az adyvárosi iskolai felújítás esetében, így a PÁGISZ esetében is folyamatosan tájékoztatja majd a győrieket a fejlesztés alakulásáról. „Győr és az egész térségünk fejlesztéséért és biztonságáért dolgozom továbbra is” – tette hozzá Kara Ákos.

Kapcsolódó témák: #biztonság | #fejlesztés | #felújítás | #nevelés | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat