Révfalu Szolgálatáért díj

A vendéget meg kell lepni

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.10.15. 09:43

A közelmúltban Révfalu Szolgálatáért díjat vehetett át a városházán Dudits Gergely Leó, a Révész Étterem és Hotel egyik tulajdonosa.

Tősgyökeres révfalusi. Itt született és nőtt fel, a környéket úgy ismeri, mint a tenyerét. Nagyon sokat jelent számára, hogy itt bontakozhatott ki, és ma is itt dolgozhat, folytathat valamit, amit a szülei létrehoztak.

„Nem mondom, hogy nem szerettem volna kipróbálni magam távolabbi helyeken, külföldön, de aztán ezek a győri kötelékek erősebbnek bizonyultak. Győr nagyon szerethető város, nem túl nagy, mégis minden megvan benne” – mondja.

A vendéglátásba beleszületett, ebben a közegben szocializálódott. Látta, milyen sokat dolgoznak a szülei, s hogy a kitartó, szorgalmas munkának van jövője és eredménye. Azt is megtanulta, hogy ha az ember nem rohamléptekkel halad előre az életben, akkor nagyobb biztonsággal meg tudja határozni a következő célokat, melyeket a jó alapoknak köszönhetően el is tud érni. Ehhez azonban szükség van kitartásra, és biztos családi háttérre.

Első szárnypróbálkozásai 11 éves korában voltak, amikor nyaranta besegített a konyhán, a pultban vagy éppen a recepción. Tizenkét évesen már pincérfutóversenyen indult. Az Amstel Hattyútól az akkoriban szintén a család által üzemeltetett Regatta étteremig (volt ETO-csónakház) kellett futni egy tálcával, melyen sörrel teli poharak voltak. Ő volt a mezőny legfiatalabb és legtapasztalatlanabb tagja, s bár utolsónak ért a célba, az ő poharában maradt a legtöbb sör. Ilyen előzmények után nem volt kérdés a pályaválasztás. Az iskolai szünetekben mindig dolgozott, így korán megtanulta becsülni a pénzt, s megismerte a munka értékét.

A Vendéglátóipari Főiskola után rövid ideig még édesapjával együtt vihette a vállalkozást. Az ő halála után testvéreivel nagyot álmodott, így néhány év alatt a generációváltással a cég is átalakult. Ma a hotel mellett barbecue-éttermet működtetnek, nagy rendezvényeket és kitelepüléseket bonyolítanak. Fontos számukra a minőségi alapanyag, a zöldségeket, a húsokat és a sajtok egy részét helyi termelőktől szerzik be, míg a borok zömét a Pannonhalmi borvidék pincéiből. 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban a Dining Guide Magyarország értékelése alapján bekerültek Magyarország száz legjobb étterme közé.

S hogy mi a titka a jó vendéglátósnak? Dudits Gergely Leó szerint a vendégcentrikusság. „Próbálok az ő fejükkel gondolkodni, ha ezt az ételt vagy italt én így kapnám, az nekem vajon megfelelne? Az a jó, ha a vendégben mindig van egy kis »hűha érzés«. Emellett persze szükséges az alapos szakmai felkészültség és gyakorlat.

A fiatal vendéglátós fontosnak érzi a társadalmi felelősségvállalást. Ha teheti, szívesen segít, legyen szó jótékony célú rendezvényről vagy a rászorulók támogatásáról. „Testvéreimmel, feleségemmel együtt mindig a jóra törekszünk, és nagyon hálásak vagyunk a szüleinknek, hogy ezen az úton elindítottak minket” – vallja.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #gasztronómia | #köztünk élnek | #révfalu |