Hirdetés

A tradícióra és innovációra épül az új bencés sörfőzde

Fotó: Marcali Gábor
Ficsór Dávid
2021.12.17. 11:48

Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásából megvalósuló Apátúr Sörházat és Tanműhelyt a Széchenyi téren.

Hirdetés

A Lloyd-palota földszintjén kapott helyet a söröző és a főzőház, a pincében pedig az erjesztőtér, ahol hatalmas tartályokban érlelődik a bencések söre. Az 500 literes tárolókból 12 található itt lent, tehát összesen 6000 liter nedűt tudnak előállítani, ami a havi kapacitásuknak felel meg. Négy druck tartályban tárolják az elkészül sört, ahonnan egyedi módon, közvetlenül az asztaloknál kialakított sörcsapba és onnan a poharakba lehet csapolni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sárai-Szabó Kelemen jelképesen meg is töltöttek egy-egy pohár sört. Ezzel pedig ünnepélyesen megnyitották az Apátúr Sörházat és Tanműhelyt a Széchenyi téren.

Hirdetés

„Itt ebben a helyiségben és az alatta lévő pincében a Széchenyi István Egyetemmel közösen egy egyedülálló helyet hoztunk létre. A régi és új, tradíció és innováció, agrárium és turizmus, spirituális és gazdasági élet találkozik itt össze, és egészen egyedi oktató és nevelő tér alakulhatott ki. Hála és köszönet azért, hogy Magyarország Kormánya támogatta ezt az ötletünket is, és lehetőséget ad arra, hogy fejlődjünk, fejlesszünk” –mondta az eseményen Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele.

Fotó: O. Jakócs Péter

Szijjártó Péter maga is a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium falai között pallérozódott. „A bencéseknek az a jelmondata, hogy „Ora et labora!”, vagyis „Imádkozzál és dolgozzál!” sok mindent kifejez. Például azt, hogy a bencések mindig is két lábbal álltak a földön. Egy modern szerzetesrend, amely aktívan vesz részt a világ jobbá és keresztényebbé tételében. Mondhatnám azt is, hogy a bencések az a szerzetesrend, ami mindig a dolgok ütőerén tartja a kezét. Máig vallom, hogy az én hivatásom megválasztásában nagy szerepet játszott az a majdnem négy esztendő, amit a Czuczor Gimnázium falai között töltöttem” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. 2018-ban vásárolta meg a Lloyd épületét a magyar kormány, majd a bencés közösségnek ajándékozta, hogy bővíteni tudják a gimnázium kapacitását, minél több fiatal járhasson az intézménybe.

Fotó: Marcali Gábor

„Azt már megszokhattuk, hogy ha Széchenyi Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség valamit létrehoz – amire az elmúlt évtizedekben sok példa volt -, azt mindig a minőség jellemzi. 2017-ben ültünk le Kelemen atyával, hogy szeretné bővíteni az iskolát, erre pedig egy alkalmas épület lenne, a gimnázium szomszédságában lévő Lloyd-palota. Azt a javaslatot tettem, hogy keressük meg egykori diákjukat, Szijjártó Pétert. Leültünk és elindítottuk azt a folyamatot, mely során végül 2018-ban a Magyar Állam megvásárolta ezt az épületet és hitéleti, valamint oktatási célra átadta a Szent Mór Perjelségnek”- emelte ki Simon Róbert Balázs, győri országgyűlési képviselő. 

Fotó: Marcali Gábor

Az új helyet Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg. Az egységet, rendezettséget jelképező Apátúr Sörház és Tanműhely emblematikus hellyé válna. A szerzetesrend új gondolkodásmódját tükrözi, de a régi hagyományokra épül, és nem hagyja figyelmen kívül azt sem, hogy Győr központjában helyezkedik el, így nagyon is fontos része lehet a város kulturális, tudományos, spirituális és gazdasági életének. Négy alapsört főznek helyben: egy pilsner, ami Novícius névre hallgat, egy bajor búza sör, melyet Perjelnek hívnak, ezen kívül egy barna ale és egy ipa áll a kóstolni vágyók rendelkezésére. Az alapkínálat mellé két szezonális, egy téli és egy nyári sör is készül.

Fotó: Marcali Gábor

Fotó: O. Jakócs Péter

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat