A tehetségekről szól a szerda az egyetemen

Fotó: Májer Csaba József/Széchenyi István Egyetem
Ficsór Dávid
2022.04.27. 11:26

A tehetségekről szól a szerdai nap a Széchenyi István Egyetemen. A campuson rendezik a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia házi fordulóját, illetve a Tehetségnapot. Ezzel párhuzamosan az Apáczai Csere János Karon a gyógypedagógus hallgatóké, illetve a fiatalabb talentumoké a főszerep, hiszen a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményével közösen rendeztek táblajáték versenyt és könyvbemutatót.

Rekordot jelentő, több mint 300 hallgató jelentkezett az idei Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciára, akik különböző szekciókban mutathatják be kutatási eredményeiket szakértő zsűri előtt. A tudományos diákköri konferencia résztvevőit és a Tehetségnapra érkezőket az egyetem rektora köszöntötte szerda reggel.

Fotó: Májer Csaba József

„Valójában a tudományos munka igazolása az egy per. Állítotok valamit, van egy opponens, aki megpróbálja megcáfolni, de utána ti bebizonyítjátok, hogy igazatok van. Ez az a habitus, ez az a gondolkodásmód, ami nagyon egyedi. Ez egy siker-gondolkodásmód!” –hangsúlyozta Dr. Baranyi Péter.

A Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia kísérőrendezvényeként nagy érdeklődés mellett, rengeteg izgalmas programmal tartják a Tehetségnapot. Ezzel is szeretnék a hallgatókat, a közép és általános iskolásokat arra ösztönözni, hogy fedezzék fel a bennük rejlő tehetséget. „Szeretnénk bevonzani nagyon sok olyan hallgatót, aki még nem kezdte el a kutatását, gondolkodik a témán és vár valamilyen inspirációra. A Tehetségnapon belül számos olyan előadást, tréninget, bemutatót, kreatív foglalkozást tartunk, melyekből lehet inspirálódni” –mondta Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta, ETDT elnök.  

Fotó: Májer Csaba József

Az Apáczai Csere János Karon is a tehetségeké a főszerep szerdán. Az intézmény a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményével közösen rendezi meg Tehetségnapját. „Elsősorban a gyógypedagógus szakos hallgatók és nálunk végzett, szakterületen dolgozó kollégák jöttek el. A szakszolgálat tagintézményei azért is különlegesek, mert a hallgatóinkat gyakorlati helyre fogadják. Ezek az intézmények diákokat hoztak, akik egy táblajáték versenyen vesznek részt, ez egyfajta tehetséggondozás, hisz a játékpedagógia segítségével olyan képességeket is ki lehet bontakoztatni, melyek az életben nagyon hasznosak lehetnek” – emelte ki Dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja.

Fotó: Májer Csaba József

A résztvevőket Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója is köszöntötte. „Mindannyiunk számára, Ti gyerekek vagytok az elsődlegesen fontosak. Kívánom, hogy a tehetségek kibontakozásának segítése, a sokszínű tehetség felismerése és fejlesztése a mindennapokban is sok sikert és sok örömet adjon mindannyiunknak” – fogalmazott.

Fotó: Ficsór Dávid

A rövid megnyitó után a játék került a középpontba. A fiatalok egymás ellen mérkőznek meg a különböző logikai társasokban, majd párt cserélnek. A gyógypedagógus hallgatók pedig abban segítenek, hogy minden gördülékenyen menjen. A nap során Horváth Ernő Zoltán: Életrevalók című kötetét is bemutatják.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid