A szeretet gyertyája égett a Széchenyi téren

Németh Boglárka Vig Norbert
2022.12.18. 19:12

Advent negyedik vasárnapján a szeretet gyertyája, azaz a negyedik láng is fellobbant Győr város óriás koszorúján. Az utolsó gyertyát Dr. Dézsi Csaba András, polgármester és betegség miatt Veres András, megyéspüspök helyett Reisner Ferenc, katolikus plébános, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora gyújtották meg.

A Széchenyi téren az eddigi három vasárnap alatt soha nem látott tömeg várta a gyertyagyújtáshoz kapcsolódó ünnepi műsort. Elsőként Reisner Ferenc mondta el ünnepi gondolatait. “Minden évben újra és újra átéljük ezt a várakozást és a készülést és nagyon nehezen tudjuk elképzelni, hogy valami újat is ajándékozhat nekünk ez az új advent, ez az új karácsony, ami előttünk van. Pedig minden évben új és újabb ajándékkal gazdagít bennünket az ünnep“- hangsúlyozta a plébános. 

Dr. Dézsi Csaba András is köszöntötte az egybegyűlteket. “A négy gyertya: a hit, remény, öröm és a szeretet. Ez az üzenete a négy gyertyagyújtás pillanatának. Mit is jelent számunkra a hit? Hit nélkül élni nagyon nehéz, ezt orvosként és városvezetőként is elmondhatom. Azt látom doktorként is, hogy azok a betegek, akik hisznek a gyógyulásban, hisznek a gyógyítójukban valóban meggyógyulhatnak. Hinnünk kell abban, amit csinálunk és akkor sikerülhet. De mit jelent a remény? Az ember a reményt átlagban reménytelenségből vezeti le magában, kevésbé erős, mint a hit, pedig sokkal fontosabb, hiszen a remény határozza meg az álmainkat, ha nem lenne a remény, nem tudnak az álmainkat megvalósítani. Az öröm pedig mindig az, amire vágyunk. Rövid az élet, de egyszer eljön a vége és fontos, hogy ezt örömben éljük le.  Az örömet megtapasztalhatjuk a hétköznapokban is, ha meglátjuk az igazi szépséget.”

A szeretet pedig számomra az egyik legfontosabb, ezért is mutatom az ujjaimmal mindig, hogy peace and love, azaz béke és szeretet. Nagyon fontos az, hogy szeretetben éljünk, szeressük egymást, de ez azért fontos, mert ha szeretettel fordulunk egymáshoz, szeretettel fordulunk embertársainkhoz, akkor általában azt is kapjuk vissza. Két ember között a legrövidebb út egy mosoly és ez így is van. Ha pozitívan állunk egymáshoz, ha pozitív az élet szemléletünk, örülünk  a mások sikereinek, szeretni próbáljuk egymást, de hogy ha mindenkit megpróbálunk szeretni annak ellenére, hogy szerintünk számos rossz tulajdonsága is van, megtaláljuk benne azt a jót, ami összeköt minket és nem szétválaszt akkor örömben, boldogságban és békességben fogunk élni” – mondta el a polgármester, aki ezt követően boldog karácsonyt és egészségben gazdag új évet is kívánt a győrieknek.

Ezúttal is az Audi Hungaria Iskolaközpont lelkes tanuló készültek ünnepi műsorral. Kórusuk gyönyörű, karácsonyi dallamokkal varázsolta el a közönséget. Az ünnepséget követően pedig a város első emberének és a katolikus egyház képviselőjének kézmozdulatával lobbant fel a szeretet lángja.