Hirdetés
Célja, hogy a jelenleginél több női akadémikus legyen

A Széchenyi István Egyetem oktatója az MTA első női alelnöke

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás
Győr+
2020.07.08. 15:47

A Széchenyi István Egyetem professzor emeritáját, dr. Lamm Vandát választották meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) első női alelnökének az akadémia kedden befejeződött közgyűlésén. A jogtudós érdeklődésünkre elmondta, feladatának tartja a nők továbbtanulásának ösztönzését.

Hirdetés

Freund Tamás akadémikust választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé az MTA közgyűlése kedden este lezárult 24 órás szavazásán. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított köztestület élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban.

A közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Ennek értelmében a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának professor emeritáját, a nemzetközi jog külföldön is elismert kutatóját, dr. Lamm Vanda akadémikust az MTA társadalomtudományi alelnökévé választották három évre.

Hirdetés

Úgy gondolom, megválasztásom egyfajta elismerése a győri Széchenyi István Egyetem teljesítményének, illetve az itt végzett jogtudományi kutatásoknak is. Fontosnak tartom ezek további ösztönzését. A Magyar Tudományos Akadémia első női alelnökeként kiemelten szeretném elősegíteni, hogy a nők magasabb presztízsű pozíciók megszerzésére is motiváltak legyenek a tudományos életben. Három éve ezért hoztuk létre a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságot is az akadémián” – nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Lamm Vanda.

Hangsúlyozta: kiemelt célja annak elősegítése, hogy a jelenleginél több női akadémikus legyen, növekedjen a nők aránya a posztdoktorok és az MTA doktorai között, a közoktatásban pedig minél több lány érdeklődését sikerüljön felkelteni a matematika, a fizika és más természettudományi tárgyak iránt. Jelenleg az akadémikusok, az MTA és a tudomány doktorai között is kevés a hölgy, mindössze körülbelül 15 százalék. Holott a statisztikák alapján a PhD-fokozat megszerzése idején még nagyjából azonos a nemek aránya.

Alelnökként feladatomnak tekintem a társadalom- és bölcsészettudományok érdekeinek képviseletét. Szeretnék rámutatni arra is, hogy sokfélék vagyunk, és minden tudományágnak mások a publikációs szokásai. Egy magyar irodalomkutatónak vagy egy jogtudósnak például sokkal nehezebb külföldi folyóiratokban rendszeresen bemutatkozni eredményeivel, mint azoknak, akik informatikával vagy építészettel foglalkoznak. Szeretném, ha változna ezzel kapcsolatban a szemlélet, és a tudományos előmenetelt nem kötnék ilyen szigorúan a külföldi publikációkhoz” – fogalmazta meg másik kiemelt célját az akadémikus.

Megjegyezte azt is, kifejezetten szeret Győrben oktatni, ezért szeretne erre továbbra is időt szánni. Dr. Lamm Vanda 1999-ben lett a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, azóta pedig folyamatosan tanít az intézményben.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Győr | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat