Csak márciusban negyvenszer birságoltak illegális hulladék lerakás miatt

A rendkívüli helyzetben is büntetnek

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.04.24. 14:51

Az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is fokozottan ellenőrzi a hulladéklerakás szabályainak betartását a hulladékkommandó. A Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportja, a győri közterület-felügyelet dolgozói és a városi rendőrkapitányság közreműködői az elmúlt hetekben is szemmel tartották a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a közterületeket, hogy lehetőleg tetten érjék a szabálytalankodókat, az illegális hulladékelhelyezőket.

A Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportjának munkatársai márciusban összesen közel száz ellenőrzést végeztek Győr közigazgatási területén. 69 esetben szelektív szigetet és azok környezetét, 11 alkalommal közterületet tartottak szemmel, 17 esetben célirányos adatgyűjtést végeztek.

Az ellenőrzések során 46 alkalommal fedeztek fel illegálisan kihelyezett szemetet, melyet minden alkalommal át is vizsgáltak. Ennek eredményeképpen majd tucatszor kezdeményeztek hatósági intézkedést a szabályszegőről gyűjtött adatok alapján, melyeket továbbítottak a közterület-felügyelet munkatársainak. A lakosság továbbra is segíti az ellenőrök munkáját, 5 esetben bejelentés nyomán intézkedtek.

A győri közterület-felügyelet jogosult eljárni a szabálytalankodókkal szemben, s ez az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is az elvárt szigorral történik.

Márciusban a hatóság 40 illegálisan hulladékot lerakóra szabott ki helyszíni bírságot, 8 elkövetővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Az utóbbi hetek tapasztalataihoz tartozik, hogy az otthontartózkodók számának emelkedésével párhuzamosan a háztartási hulladék mennyisége is nőtt.

Ennek egy része sajnos a közterületeken jelenik meg, a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről 15-20 százalékkal több illegálisan elhelyezett kommunális szemetet szállít el a szolgáltató, mint korábban.

A szolgáltató kéri, hogy mind a családi házakban élők, mind a társasházi lakók az arra kijelölt edényben helyezzék el a háztartási vegyes hulladékot! Javasolja továbbá, hogy mindenki éljen a hulladéknaptárban megjelölt lehetőséggel, és a meghirdetett időpontokban minden alkalommal tegye ki az edényét ürítésre.

A GYHG Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékudvarok továbbra is rendelkezésre állnak, Győrben hét helyszínen ingyenesen megszabadulhatnak a szelektíven válogatott hulladéktól a cég ügyfelei. A hulladékudvarok nyitvatartása és a beszállítással kapcsolatos tudnivalók a www.gyhg.hu weboldalon olvashatók.