Hirdetés

A remény gyertyája

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.12.05. 19:22

Vasárnap este ünnepélyes keretek között meggyújtották a Széchenyi téren álló óriás adventi koszorú második gyertyáját. A hideg idő, a hóesés ellenére sokan voltak kíváncsiak a meghitt eseményre.

Hirdetés

Az adventi koszorún a második a remény gyertyája, amely a zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül várták a Messiást. A második gyertya arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.

Dr. Pergel Elza alpolgármester házigazdaként köszöntötte az ünneplőket, aki elmondta ezen az estén azért a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai adhatják az ünnepi műsort, mert az intézmény az országban a 14-ik legjobb, a megyénkben pedig a legjobb középiskola. Hozzátette ő is Kazinczys diák volt, és nagyon büszke az iskolájára, évfolyamtársa volt Németh Tibor igazgatónak.

Németh Tibor igazgató ünnepi beszédében többek között arról szólt, hogy mára az élet, az összes ünnep elanyagiasodott, a hagyományok elfelejtődnek. Advent idején a várakozás helyett készülődnek az emberek, a szeretet mértékét az ajándék értékével próbálják helyettesíteni, de ez persze soha nem sikerülhet, mert szeretet pénzen venni nem lehet.

Itt vagyunk mi magyarok, akiknek gyökerei a Kárpát-medencében összefonódtak, nemcsak anyanyelvi kultúránkkal, hanem azzal, amit úgy hívnak kereszténység. A kereszténység egyik nagy ünnepe Jézus születése, karácsony, a szeretet ünnepe”. Majd beszélt arról is, hogy az adventi várakozás idején kicsit forduljunk magunkba és gondoljuk át, mi a legfontosabb egyéni és közösségi életünkben. „A hit, a remény, a szeretet, az öröm töltse be szívünket az adventi hetekben, engedjük át magunkat a karácsonyvárás édes érzésének”.– zárta gondolatai Németh Tibor.

Fotógaléria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #advent | #Győr | #híradó | #ünnep |
Hirdetés