A polgármester is óvatosságra int a viharos szél miatt

HAK Ács Tamás
2023.02.04. 13:27

A Győr+ Média is folyamatosan nyomon követi a meteorológia által megjósolt szélvihar alakulását, amely komoly feladat elé állítja a szakembereket. Mi akkor tehetjük a legtöbbet, ha megfogadjuk a tanácsaikat és vigyázunk magunkra, egymásra és az értékeinkre. Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere is erre kéri hivatalos oldalán a győrieket.

Kidőlt fák és jelzőtáblák, fennakadások a közlekedésben, megbontott tetők és meglazult cserepek jelzik a viharos szél erejét, amely az előrejelzések és a mérések szerint elérheti a 80-90 km/órás erősséget is.

Győr-Moson-Sopron vármegyében kettes erősségű, azaz narancs riasztás van érvényben, országosan pedig már több mint ezer alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a különböző káreseményekhez. Szerencsére személyi sérülésről eddig senki sem számolt be.

Győrben is több esetben érkezett bejelentés viharkárról, a tűzoltók amilyen gyorsan csak lehetett, szakszerű megoldást nyújtottak, s elhárították a fennálló veszélyeket.

A Szabolcska utcában a szél gyökerestől kifordított egy fát, ezt a tűztoltók már szakszerűen feldarabolták, nem okoz fennakadást a közlekedésben.

Galéria: Ács Tamás

A Városrendészet Győr munkatársai is kieveszik részüket a közbiztonság megőrzéséből, amit a saját hatáskörükben el tudnak intézni, azt megteszik. Sajnos a legfrissebb hírek szerint a viharos széllőkések az ivóvízellátást is befolyásolhatják.

Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere a hivatalos Facebook oldalán közzétett posztban tájékoztatja a követőit a legfontosabb tudnivalókról és kéri őket: vigyázzanak magukra, egymásra és az értékeikre.

 • Viharos szél tombol Győrben is, a tűzoltók és a Győr-Szol munkatársai is folyamatosan dolgoznak a veszély elhárításán.
 • Háztetőkről lehulló cserepek, megbontott vakolatok esnek a járdákra, faágak törnek le, nagyon óvatosan közlekedjünk!
 • Az M1-es autópálya lébényi szakaszán a Hanság pihenő mindkét oldalát lezárták, mert egy nagyméretű fa rádőlt az elektromos vezetékre, s ennek következtében szünetel az áramszolgáltatás.
 • A Bakonyban is több fát kicsavart a szél, ezért a Győr-Veszprém vasútvonalon vonatpótló buszok közlekednek.
 • Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan előre jelzi a szélerősséget, ez azonban nagyon gyorsan változik.
 • A győriektől azt kérem, hogy körültekintőek legyenek, ha valamilyen tárgyat, faágat sodort a közútra vagy a járdára szél, ne csak kikerüljék azokat, hanem távolítsák el onnan!
 • A veszélyhelyzeteket pedig jelentsék be a katasztrófavédelemnél!
 • Javaslom, kocsival is csak azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges!
 • Több áruház előtt a bevásárlókocsikat az autóba pakolás közben elsodorja a szél, kérjük erre is figyeljenek!
 • Folyamatosan dolgoznak a városrendészet munkatársai is. Kérik az embereket, hogy a tomboló szélben ne tartózkodjanak fák alatt.
 • Vegyék figyelembe azt is, hogy a széllökés kárt okozhat épületekben, ingóságokban.
 • Figyeljék, hogy olyan helyen parkoljanak, hogy a szakemberek vagy mentésben részt vevő egységek be tudjanak mindenhová hajtani.

Kérem, fogadják meg tanácsaikat! A városrendészet ügyeleti telefonszáma 06-20/5858-888. Szívügyünk Győr!”zárta a posztot a polgármester.