FEMskill projekt

A női vállalkozásokat támogatják

Fotó: Győr+TV
Győr+
2021.12.21. 11:20

„Az összetartás és a mentorok támogatása nagyban segítette a kezdő vállalkozásokat abban, hogy a kezdeti kihívások és a Covid hatásai ellenére vállalkozásukat újra tudják tervezni” – hangzott el a FEMskill – Női vállalkozóknak, határok nélkül Interreg AT-HU (osztrák-magyar közös) projekt mentorálási hétfői záróeseményén a Győr-Moson Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Kalmárné dr. Hollósi Erika, az intézmény titkára kiemelte, a kamara számára fontos küldetés a női vállalkozások támogatása. Nem véletlen, hogy a kamarán belül Női Klubot is működtetnek nagy sikerrel.

„A nők számára egy vállalkozás alapítása és működtetése jellemzően több nehézséggel jár. A projekt átfogó célja az osztrák-magyar határtérségi női vállalkozók gazdasági és piaci helyzetének javítása, amely során közös kompetenciafejlesztési mentorálás és bilaterális közösségépítés is megvalósult” – fogalmazott Kalmárné dr. Hollósi Erika.

Borbély Sándor projektmenedzser a FEMskill projekt előzményeivel kapcsolatban elmondta, egy sok évvel ezelőtti tudástranszfer projekt keretében nemzetközi csapattal alakították ki a módszertant, mindennek a kamara is részese volt. A FEMskill módszertan erre a korábbi eredményre épül, amelyet naprakésszé téve használtak fel a projektben.

Mivel a programhatóság 1 évvel meghosszabbította a programot, ezért jövőre a vállalkozó nők számára egy inkubációs programot hoznak létre. Ebben elsősorban a változásmenedzsment és válságmenedzsment témakörein belül arra fókuszálunk, hogy a Covid következményeit, a megváltozott körülményeket és az előre nem kalkulálható kihívásokat hogyan érdemes kezelni. Emellett Ausztriában egy innovációs napot is tervezünk, és egy konferenciára is sor kerül, amelynek témája a női vállalkozók létével, problémáival kapcsolatos érzékenyítés lesz” – jelentette ki Borbély Sándor.

Pótápi Rita, a projekt szakmai vezetője sikeresnek értékelte a vállalkozói mentorálás folyamatát. Kiemelte, hogy a magyar mentorok különösen kimagasló munkát végeztek, hiszen minden mentorált pozitívan jellemezte az együttműködést.

,,Az osztrák és magyar mentoráltak és a mentorok a projekt kezdete óta a FEMskill közösség tagjai. Ez az összetartás és a mentorok támogatása nagyban segítette a kezdő vállalkozásokat abban, hogy a kezdeti kihívások és a Covid hatásai ellenére vállalkozásukat működtetni tudják, különösen az új stratégiák, új termékek és szolgáltatások bevezetésével. Szeretném kiemelni, hogy a közös munka során az emberi összetartás is rendkívüli módon megmutatkozott – hangsúlyozta Pótápi Rita.

Donis Horvath, a Dachverband burgenländischer Frauen-, Mädchen- und Familienberatungsstellen elnöke átütő sikernek nevezte, hogy a projekt keretében két határon átnyúló kapcsolat is létrejött. Két magyar mentoráltnak osztrák mentorpárja lett.

,,Kiemelkedő eredmény továbbá, hogy a pandémia nem hiúsította meg a projektet, hanem folyamatos maradt a megvalósítás. A burgenlandi oldalon sikeresen jött lére hat tematikus tréning olyan témákban, mint például a személyes hatékonyság vagy az üzleti tervezés. Az események, amelyeken nagy számban vettek részt az osztrák mentorok és mentoráltak egyaránt, nagyban hozzájárultak a vállalkozások kompetenciáinak fejlesztéséhez – mondta Doris Horvath, aki hozzátette, 2022 márciusában Nők a gazdaságban címmel nemzetközi konferenciát szerveznek, remélhetőleg személyes részvétellel.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #nők | #segítség | #vállalkozás |