Hirdetés
SPORT & BALANCE

A műtét utáni rehabilitáció kihagyhatatlan

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.08.19. 10:14
Hirdetés

A rehabilitáció nagyon fontos lépés a műtétet követően, és tudni kell, hogy a sikeres operáció önmagában nem elegendő a teljes felépüléshez. Még a legapróbb (arthroscopos) beavatkozások után is szükség van szakember által vezetett rehabilitációs foglalkozásra. A gyógytorna már egyre inkább ismert és elismert terület lett, régebben sajnos ez nem így volt. Viszont ezáltal a mai kor emberének lehetősége nyílik egy szélesebb körű ellátásra.

Hirdetés

Sokan nem tudják mit szabad és mit nem egy műtét után, sőt azt sem, hogy egyáltalán, mire lesznek képesek a jövőben egy-egy komolyabb beavatkozást követően. A gyógytorna során a páciens nem csak tornázik, hanem életmód-tanácsokkal látja el a szakember. Megtanulja tehát a kontraindikált mozgásirányokat, valamint tájékoztatást kap a rehabilitáció menetéről.

Gyógytornászhoz fordulni azért is érdemes, mert nem csak a meghatározott protokollok szerint dolgozik egy-egy műtét után, hanem figyelembe veszi az egyén adottságait, és az alapján építi fel a mozgásprogramot, kifejezetten egyénre szabottan.

A rehabilitációt javasolt a műtét után minél előbb megkezdeni, hiszen a korai időzítés számít az ízület mobilitása, és az izomaktiváció mielőbbi megkezdése szempontjából. Nem mindegy, hogy két hétig vagy két hónapig nem mozgatott ízülettel kezdődik el a munka. A szövetek az ízület körül időről-időre zsugorodnak, ezzel is szűkítve az ízület mozgástartományát. Ám minél előbb megkezdjük ezeknek a szöveteknek az oldását és nyújtását, annál előbb leszünk képesek használni a teljes tartományban az adott ízületet, valamint annál nagyobb az esélyünk a teljes tartomány visszaszerzésére. Sajnos még mindig hallani olyan sztorikat, hogy „Műtötték a könyököm, de nem jártam vele sehova sem. Most 2 év elteltével zavar, hogy nem hajlik, de azt mondták már későn jöttem és nem lehet teljes mértékben orvosolni a problémát”. A gyógytornász segít, hogy ne legyenek többé ilyen szomorú történetek…

A felkészítő tornáról is érdemes beszélni, hiszen ugyancsak kiemelendő jelentőségű egy operáció során. Vegyük például az izomerőt egy keresztszalag műtétet követően: ha a műtét előtt erős combizomzatunk van és abból az izomzatból veszítünk, sokkal gyorsabban visszaépítjük az adott izomcsoportot; sokkal több mindenre képesek vagyunk már a műtétet követően és sokkal rövidebb a rehabilitációs idő. Vegyünk egy egyszerű, a strandról hozott példát: képzeljünk el egy szitát tele homokkal, és egyet amelyik csak az aljáig van megtöltve. Ha a két szitából egyszerre csorgatjuk ki a homokot és egyszerre megállítjuk őket, akkor egyértelmű, hogy a tele töltött szitában több marad. És az is világos, hogy hamarabb tele lesz újra homokkal, mint amelyiknek csak az alján volt. Ebből kiindulva tehát látványosan gyorsabban halad a felépülés azoknál, akik már a műtét előtt megkezdték a gyógytornát, mint azoknál, akik nem jártak előtte felkészítésre.

Kiss Zsófia gyógytornász

A beteg számára mindenképpen hasznos a felkészítő gyógytorna, hiszen része a betegtájékoztatás, a gyakorlatok betanulása, és sérüléstől függően a teljes ízületifunkció elérése.

Egy rehabilitációt követően akkor jelenthetjük ki, hogy felépült a páciens, amikor teljes mozgástartománnyal rendelkezik az adott ízületben és a szomszédos ízületek funkciója is hiánytalan. Továbbá az ízületet körülvevő izomzat ereje legalább 90 százalékos a másik végtaghoz képest, valamint teljesen fájdalommentes az érintett ízület. Ezen felépülés elbírálása szakember feladata, melyet meghatározott tesztek elvégzésével állapít meg.

A célok meghatározása, a megfelelő motiváció, és a megtervezett edzés hosszú távon biztosíthatják, hogy a sérülések elkerüljenek minket, és örömünket leljük a sportban. Ezen az úton pedig támogatást kaphatunk a Sport & Balance Rehabilitációs és Terápiás Központ munkatársaitól. Csak be kell lépnünk a kapun!

További információ: http://www.sportandbalance.hu/

(X)

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #Sport&Balance Győr |
Hirdetés