Zöldmegoldások szükségesek Győrben is

A mi városunkban is segít a természet

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.09.09. 07:30

Parkmegújítások, zöldtetők, zöldfalak, faültetések, méhészet, iskolakertek – többek mellett ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések születtek Győrben, annak érdekében, hogy a városban élők életminősége javuljon.

A zöldterületek, a természetalapú megközelítés szerepe Győrben címmel kiállítással és előadásokkal szemléltették az az Európai Uniós Naturvation elnevezésű projekt eddigi eredményeit egy keddi eseményen. Lados Mihály, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatárs elmondta: „A projekt kapcsán vizsgáljuk, hogy a természetalapú városfejlesztési megoldások mit jelenthetnek egy város számára, hogy működik az ehhez kapcsolódó innováció városi szinten. Együttműködünk a helyi szakmai és civil szervezetekkel és érintettekkel, hogy kidolgozzunk egy olyan tudás- és eszköztárat, amely szükséges a természetalapú megoldások minél hatékonyabb használatához a városi fenntarthatósági célok, a városban élők jobb életminőségének elérése érdekében.”

Fotó: O. Jakócs Péter

A világon az eddigi legnagyobb ilyen jellegű adatbázist készítették el, amely száz város, mintegy ezer esettanulmányát tartalmazza. Vizsgálják többek mellett a zöldmegoldások használatát, azt, hogy mi motiválta a városokat ezek létrehozásában, hogyan tarthatóak fent, valamint hogy ténylegesen milyen hatással vannak az emberi jólétre.

Tartalmazza a győri példákat is, amiről dr. Szálasy László, az önkormányzat újonnan alakult környezetvédelmi bizottságának elnöke számolt be. Elmondta: a város ökológiai lábnyomának a csökkentése érdekben új alapokra helyezték a városépítési szempontokat, úgy, hogy meg kívánják őrizni a családiházas, kertvárosi területeket, a meglévő zöldterületeket folyamatosan karbantartják, megújítják a városrészek parkjait. Csak a beteg, a veszélyes fákat vágják ki, átlagosan egy kivágott fa helyett hármat ültetnek. Idén kezdeményezték a Püspökerdő és a győrszentiváni tölgyes erdő helyi védettség alá vonását. A cél az, hogy Győr olyan otthon legyen, ahol jó lenni, jó élni – zárta gondolatait a politikus.

Fotó: O. Jakócs Péter

Éliás Péter az Audi Hungaria Zrt. Környezetmenedzsment Osztály vezetője a projekt egyik partnereként elmondta, cége nem csak a termelésben alkalmaz zöld megoldásokat, hanem céljuk, a zöldterületük fenntartható, környezetbarát kezelése, a tudatos élőhely teremtés, és ezen keresztül a győri telephely biodiverzitásának a növelése. A cég kiemelt projektjét mutatja be, az Audi-gyár területére telepített méhészetet.

Az iskolakertekkel, a Széchenyi István Apáczai Csere János Karán működő „kiskerttel” is megismerkedhetünk a tárlaton. A kezdeményező dr. Halbritter András volt, aki az Iskolakertekért Alapítvány hálózatában több száz oktatási intézményt fog össze, és azon dolgozik, hogy mindenhol létesülhessen iskolakert, ahol csak igénylik ezt.

Fotó: O. Jakócs Péter

Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa a ‘”Győri Természeti Kincskereső’ kampányukról számolt be, amely a város természeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet. A felhívásra a győriek közel félszáz természeti értékre tettek javaslatot, élőhelyekre és élőlényekre egyaránt. Ezeket a kincseket az egyesület interaktív térképen teszi közzé.

Sikeres, előremutató munka volt – értékelte a projektet Pintér László kutatásvezető, a Közép-Európai Egyetem, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet munkatársa. A városok fejlődésében egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az életminőségre, ehhez szükséges és fontos a fenntarthatóság, a természetalapú zöldterületek bővítése. Ezeket a célokat csak közösen, a köz- és a civil szféra együttes összefogásával lehet megvalósítani – fogalmazott a szakember.

A tárlatot és a hozzá kapcsolódó foglalkozást a 9-14 éves korosztály számára szánják, vizuális és interaktív módon bemutatva, hogyan járulnak hozzá a természetalapú városfejlesztési megoldások a városban élők életminőségéhez. (Helyszín: Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály, Liszt Ferenc utca 10.).

A projekt részeként elkészült a 100 európai város 1000 természetalapú megoldását bemutató Városi Természeti Megoldások Atlasz (Urban Nature Atlas ), melyben Győr is szerepel.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #kiállítás | #természet |