
Verőfényes napsütés, kiváló hangulat és a halászlé összetéveszthetetlen illata fogadta május 1-jén az Aranyhal Szabadidőközpontba érkezőket, ahol már 13. alkalommal rendezték meg a Gyirmóti Halászléfőző Fesztivált.
Voltak, akik a bogrács körül sürögtek-forogtak a horgásztó partján, de akadtak olyanok is, akik a kukták keze alá dolgoztak. Bár a csapatok versenyeztek a finomabbnál finomabb halászlevekkel, közben azért jócskán volt idő megvitatni az élet nagy dolgait is.

A körzet önkormányzati képviselője, Szabó Jenő a fesztivál főszervezőjeként nyilatkozott a Győr+ Médiának. „A lényeg, hogy jó idő legyen, a főrendező, a Jóisten velünk van. Ez kell ahhoz, hogy ez egy sikeres rendezvény legyen” – fogalmazott a képviselő, aki úgy véli, az esemény szíve az emberi kapcsolatokban van: a baráti beszélgetésekben és a nagy találkozásokban. A győri közgyűlés Fidesz frakciója első alkalommal vágott bele a közös főzésbe. Szabó Jenő az összetartást kapcsán megjegyezte: szükséges, hogy ne csak hivatalos keretek között találkozzanak. A képviselő rutinosan taglalta a jó halászlé titkát is: a lényeg, hogy „megfelelő legyen a passzírozás, jó sűrű legyen a lé. Hiába van jó hal, ha nincs megfelelő ízesítés ami a lelke az egésznek” – mondta, és hozzátette: ahogyan a vincellér őrzi a jó bor titkát, úgy minden halászlét főző is félti a saját fortélyait.

A rendezvényre évek óta visszajárnak a csapatok. Néhányan próbálkoznak új receptúrákkal, de a legtöbben a már bevált arányokat használják a kísérletezés helyett. Így vannak ezzel a szervezők is: a programban mindig helyet kap a nótázás és a hagyományos borlovag-avatási ceremónia is. A Somló és Környéke Bor és Pálinka Lovagrendje az ország egyik legkisebb, de talán legszebb borvidékén alakult. A csodálatos vidéket és a somlói bor kulturált fogyasztását népszerűsítő borlovagrend a nagyobb rendezvényekhez, így a Gyirmóti Halászléfőző Fesztiválhoz is kapcsolódott, ahol borlovagokat is avattak. A leendő tagoknak a pálinkafelismerés az első próbatétele, majd a fröccskészítés aktusát kell bemutatniuk. Az eskütétel után válnak a jelöltek taggá.

A halászléfőző versenybe ezúttal 24 csapat nevezett, akiket Kulcsár Béla köszöntött harmonikaszóval, majd Lukács Tímea és Németh Rudolf a zenekarával húzta el a résztvevők nótáját csapatról csapatra járva. A program később retro muzsikával folytatódott, a napot pedig a Hoppáré zenekar koncertje zárta. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: az ugrálóvár és a körhinta is teljes kapacitással üzemelt, de az arcfestők és csillámtetoválást készítők keze is egész nap járt.
A hagyományt biztosan folytatni fogják, a szervezők jövőre is visszavárják a versenyző csapatokat, de azokat is, akik finom halászlevet kóstolnának.














































Galéria: Ács Tamás