Kiállítás

A magyar labdarúgás aranykora

Pécskai István
2021.12.11. 18:22

A „Magyar Labdarúgás Aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala” címmel nyílt kiállítás a Győri Nemzeti Színházban, az intézmény és a Széchenyi István Egyetem gondozásában, a Puskás című musical győri premierjéhez kapcsolódóan.

A kiállításon az 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert magyar futballválogatottban szerepelt klasszisok (Puskás Ferenc, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor) ereklyéit csodálhatják meg a látogatók. Emellett Kubala László, a spanyol Barcelona legendájához kapcsolódó, féltve őrzött tárgyakat is kiállították.

Dedikált fényképek, labdák, érmek, kitüntetések és díszes serlegek, valamint mezek és könyvek is várják az érdeklődőket, akik a tárlatnak köszönhetően betekintést nyerhetnek, milyen varázslatos volt az ikonikus focilegendák pályafutása.

,,A kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy a Puskás musicalt népszerűsítsük. Puskás Ferenc az a legenda, akit a világon mindenhol ismernek, és tudják róla, hogy magyar – mondta dr. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

Fotó: Pécskai István 

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is köszöntőt mondott a magyar futball legendáit bemutató kiállítás megnyitóján.

,,Nincs olyan magyar ember, aki ne csodálná, amit az Aranycsapat elért. Egyre kevesebbet lehet hallani erről a hollywoodi sztoriról, ezért fontos ápolni az emlékét. Büszkék lehetünk a múltunkra – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, aki egy személyes történetet is elmesélt, amelyet orvosként élt át. – Egy idős nénit, aki szívinfarktust szenvedett, katétereztem meg. Kérdeztem tőle, hogy mi történt, amire azt felelte, meccset nézett. Ekkor derült ki, hogy Czibor Zoltán testvérével beszélgettem.”

Győr a harmadik város Budapest és Szeged után, amelyben megtekinthetik az erdeklődők a Puskás musicalt. A legismertebb magyar ember – és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít neki emléket.

Fotó: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

A darabról bővebben az alábbi cikkükben olvashatnak: