Minden idők egyik legnagyobb szabású, leglátványosabb, legkomolyabb színházi showja

Érkezik a Puskás, a musical

Fotó: O. Jakócs Péter
Farkas Mónika
2021.12.11. 13:41

Ma este bemutatóra készül a Győri Nemzeti Színház. Nem is akármilyenre, hiszen érkezik minden idők egyik legnagyobb szabású, leglátványosabb és legkomolyabb technikai repertoárt felvonultató zenés előadása. A grandiózus produkció a legismertebb magyar ember, Puskás Ferenc és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít nekik méltó emléket. Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente sikeres színdarabja valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, melyben játszódik. A tavalyi budapesti ősbemutató után a musical győri változatát - Veréb Tamással a címszerepben - szombattól tűzi műsorára a színház.

A sikerdarab szerzőtriója Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente már többször bizonyította tehetségét, most a leghíresebb magyar, Puskás Ferenc életének és pályafutásának bemutatására vállalkoztak. Darabjukban nemcsak hazánk világsztárjáról mesélnek, de megmutatják azt is, milyen világban éltünk a 2. világháborút követően.

Fotó: O. Jakócs Péter

„Én nagyon hiszek az új történetekben, hiszek abban, hogy fogunk egy üres lapot és arra kezdjük el írni korunk történéseit. Nekünk magyar alkotóknak kötelességünk, hogy a magyar hősökről beszéljünk. Jelen esetben Puskás Ferencről, de még számos olyan személyiségünk van, akiről érdemes lesz színházat csinálni. Ehhez választottuk a musicalt, nem véletlenül, hiszen ez egy olyan műfaj, ami igazán közel áll a nézőkhöz, ez egy jó és sikeres kombináció” – mondta el a rendező, Szente Vajk.

A grandiózus előadás 1937-ből indul, több életutat, pályaívet mutat be, ennek megfelelően több generáció is képviselteti magát. “A két kis pesti kispesti világszám” – Öcsi és Cucu, azaz Puskás Ferenc és Bozsik József a későbbi magyar futball-válogatott, az Aranycsapat tagjai. A legenda gyermekkori alakját Bujtár Dominik, barátját Cucut, Mészáros Mátyás alakítja. A budapesti előadás után ugyanazzal a lelkülettel és örömmel vágott neki a címszereplő Veréb Tamás a győri próbafolyamatnak. Vallja, méltóképpen sikerült színpadra állítani a Puskás, a musicalt. „Egy nagyon érdekes adaptáció készült, ami minden korosztálynak értékes lehet. Büszke vagyok arra, hogy egy őszinte előadást játszunk, mely az igazságot mutatja be, hiszen a történet hiteles történelmi forrásokon alapszik, ezzel együtt egy nagyon friss, mai előadást láthat a közönség. A győri próbafolyamat alatt valódi barátságok szövődtek, bízom benne, hogy produkciónk ugyanolyan tetszést arat majd, mint Budapesten” – fogalmazta meg reményeit Veréb Tamás.

A darabot a MusicalNeked és a Győri Nemzeti Színház koprodukciójaként mutatják be.  Az ősbemutatót 2020. augusztus 20-án tartották az Erkel Színházban, a győri változat igazi fúziós előadást ígér, eddig nem látott vizuális látványvilággal, ledfalakkal, valamint showelemekkel: reptetéssel, artistákkal, teqball játékosokkal és pomponlányokkal. „Szeretem ötvözni a táncokat és a stílusokat. Sok helyről jövünk, ennek megfelelően a különböző mozgásműfajokat eggyé gyúrtam össze, ettől lesz teljes és izgalmas az előadás köszönhetően a Győri Nemzeti Színház tánckarának” – árulta el Túri Lajos Péter koreográfus.

Fotó: O. Jakócs Péter

A produkció teljes stábja nagy örömmel vágott neki az izgalmas és feszített tempójú próbaidőszaknak. Nagy Balázs, aki idén kezdte meg 25 évadát a Győri Nemzeti Színházban, többször dolgozott már együtt Szente Vajkkal. Ez a második találkozása a darabbal, a budapestiben Alfredo Di Stefano, most pedig Vörös elvtárs izgalmas szerepébe bújik. Zseniálisan hozza Fejszés Attila Farkas Mihály minisztert, a Rákosi-korszak rettegett vezetőjét, aki felismeri a politika fel tudja használni a magyar futballcsapat sikereit. Alakításában kiválóan ötvözi a humort és az ’50-es évek meggyőző agresszióját.

A múlt évszázad meccsét, a legendás 6:3-as győzelmet közvetíti a legendás és utolérhetetlen Szepesi György, akit Bródy Norbert formál meg. „A koprodukcióban jellemzően győri színészeket láthatunk, a címszereplőnk azonban maradt Veréb Tamás, hiszen az ő esetében nyugodtan mondhatjuk, arcon találta ez a lehetőség – fogalmaz Bakos-Kiss Gábor, a teátrum igazgatója. – Első kőszínházi szerepében debütál nálunk a Klárát alakító Stéphanie Schlesser, aki Szente Vajkkal dolgozott már együtt, ezzel együtt külföldön, a párizsi Walt Disney Show-ban is szerepel. Egészen különleges előadásra számíthatnak a nézők a mi győri társulatunkkal – a most már munkaviszonyban foglalkoztatott kollégáinkkal – kiegészülve vendégművészeinkkel, így együtt egy fantasztikus show-t láthat majd a közönség szombattól.”

A „Magyar Labdarúgás Aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala” címmel nyílik kiállítás a Győri Nemzeti Színház és a Széchenyi István Egyetem gondozásában a szombati bemutató előtt, 17 órakor a Csillárszinten. A január közepéig látogatható tárlatot dr. Kovács Barnabás nagykövet, volt barcelonai főkonzul nyitja meg, a kiállítás olyan relikviákat is bemutat, melyek a Puskás Intézetből érkeztek.

Fotó: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika