Hirdetés
Ünnepség Győrben

A lengyel-magyar barátság példátlan a világban

Fotó: Vig Norbert
Zombai-Kovács Ákos
2022.03.23. 13:57

Az 1000 éves lengyel-magyar barátság példátlan az egész világban, szeretnénk, ha újabb 1000 évig nem állna senki sem az útjába ennek a történelmi kapcsolatnak. Ezt mondta Győr alpolgármestere szerdán, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, a nádorvárosi Bem téren tartott ünnepségen. dr. Pergel Elza köszöntőjében kiemelte, a két nép történelme sok ponton összefonódik, sokszor harcoltunk együtt és egymásért is. A rendezvényen a Lengyel Köztársaság konzulja megköszönte, hogy Győr őrzi és ápolja a lengyel emlékeket.

Hirdetés

„Hosszú évszázadok során összefonódott a lengyel és a magyar nép sorsa, sok-sok közös dolgunk volt is van is a világban” – mondta ünnepi köszöntőjében dr. Pergel Elza. „Szent László királyunk is lengyel édesanyjától született, a lovagkirály hermáját mi őrizzük itt, Győrben, de említhetném azt is, hogy az 1848-49-es szabadságharcban két lengyel tábornok is Magyarországért harcolt” – tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Pergel Elza

Sokszor harcoltunk együtt és egymásért is, az egész világban példátlan a lengyel-magyar barátság, aminek szeretnénk, ha senki sem állna az útjába a következő 1000 évben sem” – fogalmazott a városvezető. „Mi itt Győrben méltóképpen őrizzük és ápoljuk a két nép barátságát és annak emlékét, nem véletlenül áll 2006 óta itt, Nádorvárosban, a Bem téren a lengyel-magyar barátság emlékműve” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza.

Hirdetés

„2007 óta hivatalos ünnep a lengyel-magyar barátság napja, március 23-a, amikor világszerte összegyűlnek az ottaniak, hogy közösen emlékezzenek meg a két nép szorosan összefonódó sorsáról” – mondta az ünnepségen Andrzej R. Kalinowski.

Andrzej R. Kalinowski

Közös a történelmünk, sokat harcoltunk, küzdöttünk együtt és egymásért, sokszor bizonyítottuk, hogy mindig számíthatunk egymásra” – emelte ki a Lengyel Köztársaság konzulja. „Győr különösen is sokféle módon őrzi barátságunk emlékeit, ezért külön köszönet jár Önöknek, győrieknek, a városvezetésnek és az itt élő, lengyel gyökerekkel rendelkező embereknek” – hangsúlyozta Kalinowski.

Dr. Walawska Joanna kitüntetést vehetett át

Az ünnepség keretében a konzul a lengyel köztársasági érdemrend lovagkeresztjét adta át dr. Walawska Joannának, aki a laudáció szerint sokat dolgozott és rengeteget tett az elmúlt évtizedek során a lengyel-magyar barátság megőrzése, valamint a helyi lengyel kisebbség fennmaradása érdekében. A Bem téri ünnepség koszorúzással zárult.

Fotógaléria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #galéria | #Győr | #híradó | #lengyel-magyar barátság |
likeold
a fb oldalunkat