A kereskedőktől akár indulhat is az ünnepi roham

Szerző és fotók: Zombai-Kovács Ákos
2022.12.06. 13:25

A Vásárcsarnok kereskedőitől akár indulhat is az ilyenkor szokásos, karácsony előtti roham. Legalábbis ezt mondták a Győr+ Média által megkérdezett zöldség-, gyümölcs- és húskereskedők, akik már felkészültek a nagyobb forgalomra. A tapasztalatok szerint déli gyümölcsből, friss áruból és néhány minőségi húsféleségből fogy jóval több az ünnep előtt, ez pedig valószínűleg idén sem lesz másképp. Az árusok is elismerik, nőttek az árak tavalyhoz képest, ennek ellenére jó forgalom bíznak karácsony előtt.

Ha kedd, akkor visszafogott forgalom a csarnokban, ahol majd a hét közepétől indul be igazán az élet. Na meg persze alig egy hét múlva, amikor elkezdődik a szokásos, karácsony előtti nagy roham. A kereskedők készülnek a megnövekedett forgalomra, amikor rengeteg déli gyümölcs és friss áru fogyhat.

„Minden évben nagy forgalmat bonyolítunk karácsony előtt, ilyenkor főleg a déli gyümölcsök, a hazai alma és az utolsó pár napban a friss áru fogy nagyon, most is erre számítunk, és erre készülünk” – mondta a Győr+ Média állandó szakértője, Markó Vendel.

Egy másik kereskedőnél is nagy az ünnep előtti várakozás. Kissné Adrienn szerint a déli gyümölcsök mellett a magyar alma is jól fogyhat majd december közepétől. „Mi már az elmúlt hétvégén megtapasztaltuk, milyen lesz az ünnep előtti forgalom, az a tapasztalat, hogy a drágaság ellenére sokan keresik a minőségi termékeket, bizakodóak vagyunk az ünnep előtti időszakot illetően” – fogalmazott Kissné Adrienn zöldség-gyümölcskereskedő.

Kissné Adrienn

A Csarnok emeletén a húskereskedők is bizakodva várják a következő heteket. Azt mondják, a minőségi termékekre akkor is biztosan lesz igény, ha minden drágult. „Marhahús készítményeik egész évben jól fogynak, de most, az ünnep közeledtével valószínűleg még többet fogunk értékesíteni ezekből a prémium termékekből, az a tapasztalatunk, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók és inkább megfizetik a minőséget” – hangsúlyozta Andorka Zoltán, a Széles Hús alkalmazottja.

Andorka Zoltán

„Szokásos töltött specialitásaim minden karácsony előtt népszerűek, kocsonyahúsból is jóval többet adunk el, szerintem egyre többen döbbennek rá, hogy a multik reklámjai félrevezetőek és tulajdonképpen jobban megéri, itt a csarnokban beszerezni az ünnepi asztalra való finomságokat” – emelte ki Lőrincz László, a Húsom Húsbolt tulajdonosa. Szakemberek a tavalyhoz képest nagyot nőtt árak ellenére is akár 20-30 százalékos forgalomnövekedést várnak karácsony előtt.

Tapasztalatok szerint a minőségből nem, inkább a mennyiségből enged a vevők többsége, így a Vásárcsarnokban biztosan tömegek lesznek majd az ünnep előtti két hétben.

Kapcsolódó témák: #élelmiszer | #Győr | #karácsony | #vásárcsarnok | #vásárlás |