Széchenyi tér

A kenyeret és a kézművességet ünneplik

Fotó: Vig Norbert
Ficsór Dávid
2021.09.04. 11:30

Elkezdődött a Széchenyi téren a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó. A hagyományoknak megfelelően megnyitóval vette kezdetét a csaknem 20 éves múltra visszatekintő rendezvényt.

Hirdetés

Az egyik főtámogató, a győri önkormányzat nevében Szeles Szabolcs alpolgármester mondott köszöntőt. A városvezető kiemelte, bár a kenyér egy végtelen egyszerű dolog, hiszen csak néhány alapanyagból áll, mégis igazi művészet igazán jó kenyeret sütni ezekből.

A pékek egy több ezer éves tradíciót ápolnak, egy nagyon fontos tradíciót, ami a pandémia idején felértékelődött”- mondta Szeles Szabolcs.

Szeles Szabolcs alpolgármester az önkormányzat nevében mondott köszöntőt

A Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke felszólalásában megköszönte az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, hogy lehetővé tették a rendezvény megrendezését, így együtt, egymás mellett, egymás szemébe nézve ünnepelhetjük az életet jelentő kenyeret.

Simon Róbert Balázs a tudatos vásárlást emelte ki beszédében. Az országgyűlési képviselő elmondta, azt tapasztalja, egyre többen keresik és vásárolják a magyar alapanyagokból készült termékeket, a rendezvény pedig jó lehetőséget biztosít, hogy az emberek egy helyen kóstolhassák meg ezeket és a kézművesek termékekből is válogathassanak.

A kenyérfesztivál zsűrielnöke Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának elnökeként képviselteti magát az eseményen.

„Célunk, hogy megismertessük a minőségi alapanyagokból készült termékeket, egyedi termékeket, modern technológiákat, amik az egészséges élelmiszerek fogyasztását szolgálják, másrészt a kapcsolatokat és az egymás iránti bizalmat is biztosítsuk”-mondta a szakember.

Pintér-Péntek Imre a rendező Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte, a szervezet azért dolgozik, hogy a megyében található vállalkozók minél jobb körülmények között tevékenykedhessenek. „A munkának vannak hétköznapjai és vannak ünnepei, ez a mai nap az ünneplésé!”

Mindenkit szeretettel várnak a Széchenyi térre!

A kenyérfesztivált az iparkamara Kézműipari tagozata indította 2003-ban, akkor még a Veres Péter Iskola udvarán rendezték meg. „2003-ban egy iskola udvarán kezdődött, most pedig itt vagyunk Győr szívében, a világ egyik legszebb barokk terén, azt gondolom ez magáért beszél”mondta a Dr. Lakatos István, a kézműipari tagozat elnöke, hozzátette, szeretettel várják ide a győrieket és a Győrbe látogatókat egészen 15 óráig. Eddig tart ugyanis a program, melyet koncertek színesítenek.

Galéria: Vig Norbert

Az esemény keretében hagyományosan szakmai versenyt is rendeznek, melynek során a szakma képviselői az alábbi kategóriákban mérik össze tudásukat:

Kenyér kategória
  • hagyományos kenyér
  • innovatív kenyér
Péksütemény kategória
  • hagyományos sós péksütemény
  • hagyományos édes péksütemény
  • innovatív péksütemény
Fesztivál Kiflije (közönség szavazás alapján a helyszínen)

A szakmai értékelő bizottság előre meghatározott szempontok szerint értékeli az első három kategóriában nevezett termékeket és a legjobbakat értékes díjakkal jutalmazza. A Fesztivál Kiflije kategóriában a közönség lenyűgözésére van szükség, hiszen a látogatók választják ki a díj nyertesét.

Hirdetés