Hirdetés
Pékek és kézművesek találkozója szombaton

A kenyér ünnepe a Széchenyi téren

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.08.31. 11:27

A Széchenyi téren tartják meg a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivált és Kézműves Találkozót szombaton 9 és 15 óra között, melyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari tagozata rendez.

Hirdetés

Kis- és nagy pékség, kezdő és tradicionális pékvállalkozás mutatkozik be, kínálja termékeit szeptember első szombatján a város barokk főterén. A nagyszabású fesztiválhoz 15 helyi kézműves, mesterember is csatlakozott, akik az elmúlt időszakban készített termékeikkel és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján dr. Lakatos István, a kézműipari tagozat elnöke felelevenítette a fesztivál múltját, azt, hogy az első kenyérünnepet a Veres Péter-iskola udvarán először 2003-ban rendezték. 2016-tól a Dunakapu térre költözött a program a szeptemberi Vedd a helyit, vedd a kisalföldit! vasárnapi eseményeként. A kamara életében történelmi fesztivál két éve megyerikum lett, idén pedig méltó helyre, a Széchenyi térre költözött.

Hirdetés


A vásári forgatag, a kóstolók és különböző programok mellett, hagyományosan szakmai versenyt is rendeznek, melynek során a pékek különböző kategóriákban mérik össze tudásukat. A pék és cukrász képzésben résztvevő tanulók számára csapatversenyt hirdettek, díszmunka pékipari és cukrászipari termékből való elkészítésére „Győr, a 750 éves város” szlogen alapján.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

A szakmai értékelő bizottság előre meghatározott szempontok szerint értékeli majd az első három kategóriában nevezett termékeket és a legjobbakat értékes díjakkal jutalmazza.

Az elnök hangsúlyozta: célunk, hogy megismertessük a minőségi alapanyagokból készült termékeket, egyedi fejlesztéseket és új technológiákat, melyek az egészséges élelmiszerek fogyasztását szolgálják, illetve minél szélesebb körben bemutassuk a csodás kézműves portékákat.

A kenyérfesztivált a legjobb időben rendezik, a pandémia alatt ugyanis a pékek, a cukrászok felkészülhettek, kitalálhatták a legújabb, a legfinomabb, a legváratlanabb termékeiket. „Nagyon fontos az, hogy mindenki érezze, mi szeretnénk, hogy visszatérjen az életünk a régi mederbe” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza alpolgármester, aki beszélt az új kenyér jelentőségéről is.

A Győr+ Média évek óta a rendezvény fő médiatámogatója. Knézy Jenő vezérigazgató a sajtótájékoztatón kiemelte: annál nemesebb dolog nincs, mint hogy a közösséget segítjük. A közösséget, a családot pedig a kenyér hozza össze, ősidők óta azt ülik körbe, az volt az élet jelképe. Most pedig az új kenyeret ünnepeljük, és azt, hogy visszakapjuk az életünket. A médiacsoportunk első megkeresésre jelezte, hogy támogatja a rendezvényt, hiszen a felületeinken azt közvetítjük, ami a győrieknek fontos – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A családi rendezvényt színpadi programok teszik színesebbé, többek között fellép az Aranykapu zenekar, és Szandi is. Az érdeklődőket 9 és 15 óra között várják.

likeold
a fb oldalunkat