Szemszög

A jelszó világnapja

J. Kovács Andrea
2022.05.06. 11:47

Ha agyoncsapnak, se jutott volna eszembe, hogy a jelszónak is van világnapja, egészen addig, míg tegnap a böngészőm nem figyelmeztetett rá. Pedig 2013 óta minden május első csütörtökén a „Password Day” arra int bennünket, hogy vegyük komolyan a jó és erős jelszó használatát, hiszen így megelőzhetjük profilunk feltörését és az adatlopást.

A jelszó használata nem újkeletű dolog, a régi korokban szerepet játszott egy-egy csata kimenetelének eldöntésében, várak elfoglalásában, bajban lévők menekítésében.

Manapság a számítógépes, internetes világ elképzelhetetlen nélküle, használjuk fiókba való bejelentkezéskor, e-mailek fogadásakor, védett alkalmazások, adatbázisok, hálózatok elérésekor, előfizetéses weboldalak olvasásakor. A jelszó általában egy szót és néhány egyéb karaktert, például számokat tartalmaz. Hátránya, hogy az adott szó könnyen kikövetkeztethető, és a hozzá kapcsolódó karakterek sem nyújtanak elegendő biztosítékot a feltörés ellen.

A hozzáértők azt tanácsolják, hogy használjunk összetett jelszavakat, amelyek legalább tíz karakterből, vegyesen nagy- és kisbetűből, számból és szimbólumból állnak. Több profilhoz ne alkalmazzuk ugyanazt a kódot. Rendszeresen frissítsük jelszavainkat, ezt három-hat havonta célszerű megtenni. Létezik jelszókezelő szoftver is, amely titkosított formában tárolja jelszavainkat, egyfajta széfként is felfogható. Előnye, hogy nem kell az összes jelszavunkat megjegyeznünk, elég csak a azt, ami a jelszókezelőt nyitja. Másik előnye, hogy a feltörése ugyan nem lehetetlen, de jóval több munkát igényel.

De térjünk vissza a digitális világból. Íme egy jó ötlet szülőknek, amivel nagyobb biztonságban tudhatják gyermekeiket. Ha a kicsi egyedül közlekedik, tanítsunk meg nekik egy jelszót, amit csak mi ismerünk. Amikor egy idegen ránk hivatkozik, akkor a gyerek kérje tőle a jelszót. Ha nem tudja, azonnal hagyja abba vele a beszélgetést és kérjen segítséget más felnőttől.

Tehát világnaptól függetlenül, a jelszó jó és hasznos dolog a mai világban is. Éljünk vele!

Kapcsolódó témák: #Győr | #Szemszög |