Hirdetés
MaxWhere 3D böngésző

A járvány felértékelte a háromdimenziós webtereket

Győr+
2020.08.03. 07:01

Eddig is tudható volt, hogy a háromdimenziós webterek hatékony megoldást kínálnak kiállítások bemutatására és konferenciák online lebonyolítására, de a koronavírus-járvány miatti távolságtartást szorgalmazó vagy előíró intézkedések felértékelték e lehetőségeket. A győri Széchenyi István Egyetem VR Learning Centerében is tapasztalták ezt.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem évek óta kiemelten kezeli a virtuális valóság (VR) kutatását, alkalmazási területeit. Az intézmény tudósai találták fel a MaxWhere 3D böngészőt, 2018-ban pedig létrejött a VR Tanulási Központként fordítható VR Learning Center. A szervezeti egység vezetője, dr. Horváth Ildikó elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején több megkeresést kaptak virtuális konferenciák és kiállítások lebonyolítására.

A virtuális kiállítás kifejezés felhígult az utóbbi időben. Sokan már azt is annak nevezik, ha egy weboldalra kétdimenziós fényképeket vagy 360 fokos kamerával készített fotókat tesznek ki. Ezeknél a valódi virtuális, háromdimenziós megoldás sokkal nagyobb élményt, interaktivitást biztosít. Az alkotások körbejárhatóvá válnak, olyan szemszögből is megnézhetők, amire még a valóságban sincs lehetőség. Többek között Róth Miksa üvegfestmény-kiállítását készítettük el ilyen módon, s ez a virtuális tárlat még azt is visszaadja, hogyan játszott a fényekkel a művész – magyarázta dr. Horváth Ildikó. – Egy másik jó példa a pápai Pannonia Reformata kiállítás, amelyre rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek. Itt még egy bárki számára könnyen érthető videót is készítettünk, amelyből minden korosztály gyorsan megtanulhatja, hogyan kell a számítógépen használni a VR-tereket. A MaxWhere 3D VR interaktív megoldásnak nagy előnye az is, hogy a tárlat akkor is bárhonnan elérhető maradhat – egy alkalmazás segítségével –, amikor fizikailag már bezárt.”

Hirdetés

A háromdimenziós webterek nemcsak művészeti kiállítások bemutatására alkalmasak. Erre bizonyíték a XI. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Vásár, ami a koronavírus-járvány miatt a virtuális térben nyitotta meg kapuit júniusban.

Dr. Horváth Ildikó szerint a pandémia miatti leállás felértékelte a MaxWhere VR-konferenciaszolgáltatását is. Többek között a Széchenyi István Egyetem Új Nemzeti Kiválóság Program-konferenciáját rendezték meg ilyen keretek között. „A konferenciaszervezők rájöttek, meg kell oldaniuk, hogy a résztvevők számára egy helyen, könnyen elérhetők legyenek az előadások anyagai, a hozzájuk kapcsolódó cikkek, az előadók pedig kellő nagyságban látsszanak. A háromdimenziós VR-megoldás mindezt biztosítja, emellett további lehetőségeket kínál a hagyományos videókonferencia-szolgáltatásokhoz képest, például nemcsak azt láthatjuk a képernyőn, amit az előadó mutat, hanem magunk is el tudunk időzni a prezentáció bármely részében” – fogalmazott a VR Learning Center vezetője, aki szerint a bevált megoldásokról az emberek nem mondanak le akkor sem, ha elmúlik majd a járványveszély.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat